Besöksmål

Härlig weekend i Vadstena

I och med vårt besök i Vadstena i helgen så har min syn på den lilla gulliga staden vid Vätterns strand förändrats.

Men vi tar det från början. Då och då känner jag och min Fredrik att det är skönt att fly stadslivet och få lite mer lugn och ro. Även om vi inte bor mitt i smeten så blir man påverkad av att det ändå finns lite trafik här och människor överallt. Nu när min kropp är stressad så längtar jag verkligen till tystnaden. Så vipps kom jag över ett så fint boende på air b’n’b med spabad utomhus. Som dessutom var ledigt denna helg, sicken tur!

Vi kom fram till Vadstena runt 14-tiden och packade in oss i det röda gästhuset. Ganska direkt tog vi en promenad in till stadskärnan och tog en fika på Bageri Hamilton. Här satt vi länge (i mina mått mätt) och myste av tanken på att kanske kunna bo i den här staden. Nära till allt, nära vatten och lugnt och tyst tack vare många gågator utan biltrafik.

Mätta i magen traskade vi bort till klosterområdet och gick in i Klosterkyrkan. Där möttes vi av en mycket trevlig äldre herre som berättade för oss om kyrkan. Han var så mysig och jag fann mitt lugnt där och då. Den tysta mäktiga kyrkan och den äldre herrens trygghet i kombination var som balsam för min själ. Jag köpte en bok som han hade skrivit om just klosterområdet och den lusläste jag på kvällen. Vilken häftig historia Vadstena med sitt klosterområde har! Om några veckor kommer klosterliljorna blomma i munkträdgården, det är väl värt ett besök. Ett tidigare blogginlägg om klosterliljorna finns här.

När vi kom hem åt vi middag och när det hunnit bli mörkt kröp vi ner i spabadet. Fredrik fick sin födelsedagspresent några dagar för tidigt och vi somnade lite efter kl 22.

Morgonen därpå vaknade vi tidigt och gick den korta promenaden bort till Starby Hotell & Spa för att äta frukost. Det ingick i vår vistelse! Därefter gjorde vi ett återbesök vid klosterområdet och besökte bland annat det skrin klätt med röd sammet som sägs innehålla Heliga Birgittas kvarlevor.

En lätt omväg hemåt besökte vi Hermelins grönsaker och köpte en platta ägg. Även en visit på Väderstad centralkonditori hanns med. Många cyklister besöker just centralkonditoriet regelbundet, och så även en ganska blöt och dyster dag som idag. En vacker dag ska jag cykla hit med Fredrik för en riktig cykelfika. Och jag får inte glömma Kafé på Skedet strax utanför Omberg.

Min syn på Vadstena har förändrats till än mer positivt efter min vistelse då jag fått lära mig mer om klosterområdet och dess historia. Med stressyndrom i bagaget så kan jag se Vadstena som en möjlig bostadsort där lugnet och spiritualiteten bor.

Promenadstråk längs Vättern, även rätt härligt nu i mitten på mars!

Solen behöver visst inte skina för att jag ska trivas. Who knew?!

Fotade, för mig, årets första snödroppar

På Bageri Hamilton dignade bakverken minsann!

Inredning i min smak

Dessa fina kullriga gator! <3

Spännande snö- och isformationer i Vättern

Vadstena slott

Här skulle vi sova!

Älskar takbjälkar i trä!

Mysig övervåning

Ett litet kök med kylskåp och micro i underskåpet

Starby hotell & spa

Frukostbuffén mättade fint

Hur gulligt? Var tvungen att stanna och fota. Satt en katt därinne också!

Rödtornet som en gång tillhörde S:t Pers kyrka. Den är riven men tornet står kvar.

Vadstena Klosterkyrka – uppförd efter Heliga Birgittas föreskrifter. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. 

En av de äldsta bevarade avbildningarna av heliga Birgitta, troligen skapad i Italien i slutet av 1300-talet.

Vadstena Klosterkyrka är en hallkyrka vilket innebär att sidoskeppen är lika höga som mittskeppet. Det gör att kyrkan får en väldig rymd i ett enda rum.

Skrinet vari det sägs att Heliga Birgittas kvarlevor ligger

Valvtaken spelar verkligen i en helt egen liga!

Klostermuseet till höger – det gamla palatset (Folkungapalatset) som Birger jarl lät bygga till sin son kung Valdemar på 1200-talet. Tyvärr är museet stängt på söndagar fram till april.

Så stilla..

Schwalzwald-bakelse på centralkonditoriet i Väderstad

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.