Cykel, Landsväg, Mountainbike

Fråga om SPD & pedaler

Hej! Jag har en fråga till dig gällande racer/landsvägscyklar.
Jag vill köpa mig en bra träningscykel nu till våren. Men jag är LIVRÄDD för pedalerna där skorna sitter fast. Måste man ha sånna? Eller brukar folk också ha vanliga pedaler? Kanske lär man sig snabbt att använda dem?

Jag ser framför mig hur jag saktar in i en korsning, inte lyckas få lös fötterna och välter som en ko åt sidan. Vad kör du för pedaler och skor?

Sofia

Svar: Självklart måste du inte ha sådana pedaler (som kallas för SPD för mountainbike och SPD-SL för landsväg), men det underlättar eftersom du kan dra nytta av det så kallade rundtrampet. Det vill säga att ”dra upp” trampan istället för att bara trycka ner dem när du trampar. Mitt tips är att ställa in pedalerna på det lättaste ”motståndet” så det går snabbt och lätt att klicka ur sig. Och sen öva, öva, öva! Jag har gjort ganska många spd-vurpor och det gör lite ont, men det är inte så farligt som man kan tro :)

Jag använder SPD-systemet till både landsväg och mountainbike för att kunna använda samma skor till båda. De är lätta att klicka i och ur och kostar inte massor: 

SHIMANO MD86

20-5313-BLK-ANGLE

SHIMANO M520 SPD PEDALER

192160

Läsvärt:
Cykelträning – Cykelskolan del 12: Cykelskor

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Katja 13 mars, 2014 at 08:40

    Precis så är det. Det tar några vurpor, men sen ”är man fast” ;) Skämt åsido så är det ju säkrare med klickisar också. Är det nån skit på vägen och cykeln flyger till så slipper man flyga ur sadeln och skada sig, om man sitter fast – för då följer man ju cykeln. Men jag var själv livrädd i början, cyklade faktiskt utan i ett par månader EFTER jag hade testat & vurpat så mycket. När jag blev säkrare på cykeln, trafiken etc. så vågade jag mig på klickisar. Slinter ibland än idag, men inte på SPD (mtb-pedaler), utan på landsvägspedaler då de är lite jobbigare att få ut/in.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.