Monthly Archives

augusti 2021

Mountainbike

Enduro vid Ågelsjön, Norrköping

Tittade nyligen på ett avsnitt av Vetenskapens värld på SVT Play som bland annat handlade om hur man kunde boosta sitt välbefinnande. Att utföra fysisk träning ökade blodtillförseln till hjärnan. Kanske föga förvånande. Men att samtidigt koncentrera sig på något ökade blodtillförseln till hjärnan ännu mer. Det var nytt för mig! Jag tror en anledning till varför mountainbike bara ökar i popularitet för varje år som går är just detta. Många finner att de mår bättre av att cykla i skogen. Att cykla och samtidigt lösa problem i form av att hitta rätt spårval, ta sig förbi knixigheter och nedför branta hällar tror jag är kanon för välbefinnandet. Iallafall är det så för mig :)

Idag visade vår kompis Takeshi oss enduro-spåren som går vid Ågelsjön utanför Norrköping. Det är inga uppmärkta spår men de är väl uppkörda och riktigt utmanande emellanåt. Takeshis kompis Marcus hängde också på, och vi stannade vid svårare partier och övade. Det är viktigt att kolla eventuella hinder och hur man ska ta sig an dem när man kör på nya ställen. Vissa drops var till exempel inte rullbara och då gick jag av cykeln och ledde den nedför. Det funkade också fint! Medan jag på andra ställen kände mig modigare och kunde utmana mig.

Riktigt fin skog är det här vid Ågelsjön och en helt annan terräng än den man finner i Linköping. Jag skulle säga att man behöver vara en van cyklist för att köra här. Takeshi är en rutinerad enduro-cyklist och han kunde spåren väl och visste vad som kom hela tiden. Fredrik fick kämpa med sin XC-cykel, och det GÅR ju att cykla med en sådan cykel men det underlättar och är förmodligen mycket roligare med en trail- eller endurohoj.

Vill man veta var exakt vi körde kan man kika på min loggning på Trailforks från idag, klicka här.

Foto

Bröllop på Brunneby musteri

Vilken dag det varit! Malin och Josef träffade jag första gången 2019 då de hade planerat att gifta sig 2020, men så kom Corona och ställde till det. Så de skjöt upp bröllopet till i år istället. Och det blev så himla fint! Det kändes näääästan som ett bröllop innan Corona. Så skönt för dem.

Just Brunneby musteri valde brudparet då brudens far är arkitekt och ritat byggnaden till Brunneby musteri. Häftigt!

Här ser ni en liten del av bilderna jag tog under dagen. Musteriets gårdsbutik har öppet måndag-fredag kl. 10-18 och lördag-söndag kl. 10-17 om ni är sugna på ett besök.

Foto

Ljusinsläppet! <3

Då och då kommer man över en SÅ fin lägenhet med en sån ljuskvalité som bara flyyyter in genom vartenda fönster. Den här bostaden var en DRÖM att fotografera. Härligt att komma tillbaka från semestern såhär ju! Jag smygstartade med jobb redan förra veckan, men hade så få fotograferingar så det kändes nästan som att jag hade en veckas extra ledigt.

Förra helgen fotograferade jag ett bröllop på en gård, utanför Vadstena, med strandtomt. Ska visa er bilder från det bröllopet sen! Nu i helgen fotar jag ytterligare ett bröllop i Brunneby som ligger vid Ljung mellan Linköping och Borensberg. D R Ö M bröllop! Har alltid velat fota därute!

Besöksmål

Konst på hög – Kvarntorpshögen, Närke

Idag åkte vi till Kumla och besökte utställningen ”Konst På Hög” uppe på Kvarntorpshögen som är en slagghög av aska från oljeutvinningen som gjordes här under andra världskriget. Fredrik hade ingen aning om vart vi skulle när jag körde norrut upp mot Närke. Kumla ligger inte så fasligt långt från Linköping, 1,5 timmes bilresa så är man framme!

Till Kvarntorpshögen är det lätt att hitta, det finns tydliga skyltar. Man kan parkera bilen nedanför och ta den 200 meter långa trätrappan upp som består av 427 trappsteg eller ta bilen upp till toppen. Vi tog trappan!

Överallt finns varningsskyltar om ”hett område” där man inte får beträda och där det fortfarande ryker varm ånga ur marken. När vi kom upp började det regna, regnjackorna åkte på. Men efter ca 10 minuter slutade det och solen tittade fram.

Här uppe på Kvarntorpshögen finns ett trettiotal konstverk att kika på och en fenomenal utsikt! Varje år tillsätts ett nytt konstverk vilket gör det intressant att återkomma hit. Är man hungrig så också ett café som serverar glass och focaccia.

En annan häftig grej är att det finns cykling här på sommaren! Det går en ankarlift upp och sen kör man downhill ner. På vintern åker man skidor. Vi tog inte med våra cyklar idag utan ville bara njuta av konstverken och utsikten. Jag fick nästan lite Höga Kusten-vibbar här ute med utsikt över träd och sjöar.

Mountainbike

Perfekt symbios på Olstorp 27 km

På den här turen befann sig jag och min cykel i perfekt symbios. Delvis av anledning Olstorp beslutade jag mig för en e-bike. Olstorp är ett motioncentrum i Ljungsbro nån mil norr om Linköping. Här finns löpspår och mountanbikespår men också frisbee-golf mm. Det finns tre mtb-spår; ett kort på 1 km, ett lite längre på 4,2 km och ett jättelångt på 27 km. Det på 4,2 km innehåller bland annat den så kallade Vansinnesbacken där filmklippet ”mtb rage” på YouTube är inspelat. Ni kan kolla på klippet längst ner i det här inlägget (se det, det är jätteroligt!). Den banan tog jag mig an för någon vecka sedan efter att inte alls varit sugen på att cykla det med manuell cykel. Det är fruktansvärt kuperat och innehåller minst tre brutala uppförsbackar. Med min nya e-bike gick det galant!

Men så över till det långa spåret i Olstorp! 27 km av stig, grus och lite asfalt. Uppmärkt med svart/vita markeringar. När jag nyligen köpt min allra första mountainbike år 2012 körde jag det här spåret med Fredrik. Då var dragningen något annorlunda och totalt 24 km. Jag har bloggat om den upplevelsen här. Och jag citerar från det inlägget:

Jag var nog lite naiv inför den här cykelturen. Jag hade läst att den här banan ska vara lättcyklad och en “kul bana”, B U L L C R A P! Kanske om man har cyklat i 10 år, men inte för en novis för mig. Och vad är det för skillnad mellan beteckningen XC och stig egentligen?

Det var bara jävelskap. Stenar, rötter, lera, upp och ner, upp och ner och upp och ner igen.. och ännu mer lera och massvis med flugor och mygg som bet sönder mina ben. Jag var trött redan efter 2 km och så skulle vi cykla typ 20 till?! Östgötaleden till Bjärka-Säby var en walk in the park jämfört med detta. Jag gillar när det varierar mellan snäll terräng och stökiga och tekniska bitar, men här var det stökigt och backigt 90% av tiden.


Jag har sedan 2012 undvikit det långa spåret av ovan anledningar. Jag har varit rädd. För när det blir sådär apjobbigt så tappar jag glädjen i cyklingen och jag blir frustrerad och arg. Fredrik tycker inte att det är svinkul att cykla med mig då.

Med min nya e-bike gick det hur smidigt som helst! Stigarna var riktigt roliga att cykla på, både utförs och uppförs. Min nya cykel har ju mer dämpning och fetare däck och den sväljer mer ojämnheter så cyklingen blir flowig och härlig. Och medan jag faktiskt med enkelhet tar mig uppför alla hundraelva backar så får Fredrik riktigt bra träning med sin manuella hoj.

Ungefär mitt i satte vi oss på ett kalhygge och fikade på medhavda bullar. Det var så gott! Sedan trampade vi vidare i gott mod och körde uppför stora stenhällar som såg skrämmande ut men som vi båda lyckades ta oss både upp för och ned för.

Om förra gången var 10 av 10 i asjobbighet så var det 1 av 10 nu. Vilken skillnad! Med mer erfarenhet och bättre cykel blev detta ett roligt äventyr och jag vill faktiskt cykla här igen!

Här och var finns alternativa vägar om man vill förenkla turen och välja t ex grusväg istället för teknisk stig. Smart!

MTB rage som är inspelad i Vansinnesbacken på 4,2 km-slingan

Besöksmål, Mountainbike, Semester

En bra dag på semestern!

Snart är min semester slut och jag önskar jag hade kunnat få fler dagar som dessa. Vi skulle åkt till Skåne förra veckan, men pga konstant regn struntade vi i det.

Det känns småtrist att ha spenderat tre veckors semester utan äventyr, men idag har varit en sån där fin dag att lägga till i minnesbanken. Vi lånade Roxy, åkte till Övralid och åt lunch på Farfarstugan där. Kastade boll med Roxy och gick den lilla vandringsleden som går där. ”Naturstig” står det i början och utgår från nära parkeringen.

Sedan vidare till Medevi Brunn och titta på alla fina gamla hus och fika nr 2 med Brunnsorkestern som spelade. Här finns Nordens äldsta hälsobrunn som fortfarande är i bruk. Den grundades 1678 och brunnsmiljön som växte fram runt källan är unik.

Ikväll har det varit tjejträning med Mera Lera. Teknikfokus på gula banan i Vidingsjö. Satte två röda partier (extra svåra) och känner mig så glad!

Här bodde Verner von Heidenstam. Han var författare och poet och vann Nobelpriset i litteratur 1916.
Man kan boka guidad visning inuti huset.

Skyltar längs vandringsleden på 2,5 km

Farfarstugan café

Heidenstams grav med fantastisk utsikt över Vättern

Här vid Farfarstugan äter man lättare lunch eller fika med finfin utsikt över vattnet

God räksallad! Men för 160 kr för sallad och dricka hade jag förväntat mig fler räkor

Blåbärspaj! Nom!

En vacker utsiktsplats under ett träd

Medevi Brunn

Här inne i Högbrunnen kan man fortfarande få smaka av det hälsobringande vattnet om man är snäll

Schweizeriet

Brunnsorkestern river loss några goa bitar

Katja visar bra stigval uppför lite rotiga partier i skogen