Mountainbike

Perfekt symbios på Olstorp 27 km

På den här turen befann sig jag och min cykel i perfekt symbios. Delvis av anledning Olstorp beslutade jag mig för en e-bike. Olstorp är ett motioncentrum i Ljungsbro nån mil norr om Linköping. Här finns löpspår och mountanbikespår men också frisbee-golf mm. Det finns tre mtb-spår; ett kort på 1 km, ett lite längre på 4,2 km och ett jättelångt på 27 km. Det på 4,2 km innehåller bland annat den så kallade Vansinnesbacken där filmklippet ”mtb rage” på YouTube är inspelat. Ni kan kolla på klippet längst ner i det här inlägget (se det, det är jätteroligt!). Den banan tog jag mig an för någon vecka sedan efter att inte alls varit sugen på att cykla det med manuell cykel. Det är fruktansvärt kuperat och innehåller minst tre brutala uppförsbackar. Med min nya e-bike gick det galant!

Men så över till det långa spåret i Olstorp! 27 km av stig, grus och lite asfalt. Uppmärkt med svart/vita markeringar. När jag nyligen köpt min allra första mountainbike år 2012 körde jag det här spåret med Fredrik. Då var dragningen något annorlunda och totalt 24 km. Jag har bloggat om den upplevelsen här. Och jag citerar från det inlägget:

Jag var nog lite naiv inför den här cykelturen. Jag hade läst att den här banan ska vara lättcyklad och en “kul bana”, B U L L C R A P! Kanske om man har cyklat i 10 år, men inte för en novis för mig. Och vad är det för skillnad mellan beteckningen XC och stig egentligen?

Det var bara jävelskap. Stenar, rötter, lera, upp och ner, upp och ner och upp och ner igen.. och ännu mer lera och massvis med flugor och mygg som bet sönder mina ben. Jag var trött redan efter 2 km och så skulle vi cykla typ 20 till?! Östgötaleden till Bjärka-Säby var en walk in the park jämfört med detta. Jag gillar när det varierar mellan snäll terräng och stökiga och tekniska bitar, men här var det stökigt och backigt 90% av tiden.


Jag har sedan 2012 undvikit det långa spåret av ovan anledningar. Jag har varit rädd. För när det blir sådär apjobbigt så tappar jag glädjen i cyklingen och jag blir frustrerad och arg. Fredrik tycker inte att det är svinkul att cykla med mig då.

Med min nya e-bike gick det hur smidigt som helst! Stigarna var riktigt roliga att cykla på, både utförs och uppförs. Min nya cykel har ju mer dämpning och fetare däck och den sväljer mer ojämnheter så cyklingen blir flowig och härlig. Och medan jag faktiskt med enkelhet tar mig uppför alla hundraelva backar så får Fredrik riktigt bra träning med sin manuella hoj.

Ungefär mitt i satte vi oss på ett kalhygge och fikade på medhavda bullar. Det var så gott! Sedan trampade vi vidare i gott mod och körde uppför stora stenhällar som såg skrämmande ut men som vi båda lyckades ta oss både upp för och ned för.

Om förra gången var 10 av 10 i asjobbighet så var det 1 av 10 nu. Vilken skillnad! Med mer erfarenhet och bättre cykel blev detta ett roligt äventyr och jag vill faktiskt cykla här igen!

Här och var finns alternativa vägar om man vill förenkla turen och välja t ex grusväg istället för teknisk stig. Smart!

MTB rage som är inspelad i Vansinnesbacken på 4,2 km-slingan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.