Besöksmål, Resor, Utflykter

In a da sun – Norra Öland

Det sägs att Öland, som är Sveriges minsta landskap, har flest soltimmar av alla. Solen sken för det mesta när jag var där, men då och då drog det in lokala regnskurar och till och med en skur av hagel.

Under min sista dag på Öland tog jag en tur på norra delen. Den delen känns mer turistig, det är här campingen Böda Sand ligger. Hade bestämt en rutt kvällen innan, och den började med att titta på Byrums raukar.

Byrums raukar

De här ”skulpturerna” i kalksten har formats genom årmiljoner av havets rörelser.

För 490 miljoner år sedan befann sig den landmassa som Öland tillhör i höjd med södra vändkretsen, i ett tropiskt klimat. Kalkslam började avsättas i stora korallrev i varma, grunda hav. Under lång tid pressades korallreven samman under högt tryck och den öländska kalkstenen bildades. Forskare anser att det tog 1000 år av kalkutfällningar för att en millimeter av dagens kalksten skulle bildas. Mäktigheten på de öländska kalkstenslagren uppgår som mest till 40 meter, vilket innebär att det tog 40 miljoner år för Ölands kalkstensberggrund att bildas.

/alltpåöland.se

Ön Blå Jungfrun i fjärran!

Byxelkrok

Ni som kan er NileCity förstår att jag velat besöka Byxelkrok väldigt länge. Vilken pittoresk liten fiskestad! Små bodar överallt med butiker och restauranger runt hamnen.

Jag hittade direkt till Café Stenflisan som först såg ut att vara stängt, men vid en närmare titt så var det ju öppet! Här tog jag en välbehövlig lunch med trevlig utsikt över havet.

Ölandsfiskarn har funnits i Byxelkrok i många generationer. Nu är det Magnus Sandin som driver företaget. Fisken röks efter eget recept och de förädlade produkter som företaget säljer är framtagna genom år av erfarenhet.

Små bodar vid vattnet i Byxelkrok

Café Stenflisan

Chevresalladen satt fint!

Här hade jag gärna suttit om det inte blåst så förbenat

Långe Erik

Fyren Långe Erik ligger på en udde längst norrut på Öland. Här får man parkera en liten bit bort och gå sista biten. Medan jag knappt träffade på någon vid Långe Jan på sydspetsen, så var här mycket folk. Här kunde man betala en slant för att njuta av utsikten uppe i fyren.

Långe Erik stod färdig, med sina 32 meter, år 1845. Fyren är gjord av kalksten.

Hej Långe Erik!

Trollskogen på Norra Öland

Ett besöksmål som blev en av mina favoritplatser på ön är Trollskogen. Norr om Böda ligger den med sitt nybyggda Naturum. Här finns en längre vandringsled runt hela udden på ca 4,5 km och en kortare. Först går man på grusväg genom skogen, men det byts snart ut mot lite stenigare naturstig när man viker av på den längre leden.

Havet har man på sin högra sida. Och här och var ser man dessa vridna tallar som fått sin form efter att ha stått pall mot de hårda vindarna.

Här börjar det vrida sig

Maximalt vridet!

Skeppsvraket Swix

En bit in på vandringsleden får man syn på vraket Swix!

Swiks, eller Swix, var en åländsk tremastad skonare som förliste utanför Ölands nordöstra spets den 21 december 1926. Skeppsvraket ligger kvar på stranden strax innanför förlisningsplatsen.

Skeppsvraket Swix

Trolleken

Vilken syn! Trolleken – en knotig stor riktigt ”trolsk” ek. En sago-ek! Den kan vara så gammal som 900 år. Platsen där den står var tidigare ett betat, mer öppet landskap. Kanske använde sjöfarare eken som ett landmärke?

Ett sagoträd mitt i Trollskogen!

Böda Sand

Böda Sand är Sveriges största camping. Jag gjorde ett besök här mest för att få en uppfattning om platsen. Det var inga badtemperaturer men jag kunde iallafall doppa fötterna i vattnet. Köpte en läsk inne i det lilla centrumet man har här, det känns nästan som en egen by med restauranger och butiker. Vill man, så behöver man nog inte lämna Böda Sand under sin vistelse här. Det verkar finnas allt man behöver. På gott och på ont.

Mot standen i Böda Sand!

Folktomt och skönt!

Kustleden Sandvik-Byrum

Kuststräckan mellan Äleklinta och Horns udde är en Ölands största sevärdheter. En liten grusväg slingrar sig fram ovanför havet på landborgskrönet. Utefter vägen kan man hitta välbevarade sjöbodar, rester från gammal stenindustri, pågående stenbrott och gravfält. Utmed vägen finns stenbrott i strandlinjen med stora mängder skrotsten. Området utgör den öländska Stenkusten.

Vill man se vackra vyer och cykla eller bara njuta från bilen, så är kustleden mellan Sandvik och Byrum så vacker! Jag var på väg hem till Linköping via Borgholm och Ölandsbron, så jag åkte Byrum-Sandvik och fick bland annat se den här fina vyn ut över vattnet och vindkvarnen.

Det här summerar mina dagar på Öland. Jag hade gärna stannat längre, men jag vill gärna ta med Fredrik och visa honom mina nyupptäckta pärlor på denna solens ö! Det får bli nästa sommar.

Vacker vy längs kustleden

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.