Livet, Tankar

Att vara nyfiken i en strut

”Utan nyfikenhet dör man och utan mod lever man inte” skrev Hugo Pratt.

Jag är av naturen nyfiken. Jag är över lag intresserad av den jag möter, vill upptäcka, uppleva och testa nya saker. Det är nog en av mina bästa egenskaper. För är man nyfiken och vågar testa kan man lära sig ofanligt mycket saker. Tänk bara hur mycket ett barn lär sig genom att vara nyfiken.

nyfiken3

Det finns ingen mening med att vara principfast och att göra någonting för ”att man alltid har gjort det”. Många är till exempel motståndare av LCHF utan att ha testat det. En del hajar inte grejen med barfotaskor, för att de aldrig har testat. Somliga tycker att man är helt från vettet för att jag ibland fastar i 24 h och hävdar att de aaaaaldrig skulle klara av det.

Att vara nyfiken handlar inte bara om experimentslusta, det handlar också om t ex bemötande av andra människor. Att fråga och vara nyfiken och intresserad av den andres upplevelser och tankar. För utan nyfikenhet tror jag inte man kan komma en person riktigt nära.

Men det här gör att jag ibland blir ledsen. När den här nyfikenheten inte besvaras. Det går ju inte att förvänta sig att alla andra ska vara precis som en själv. Det glömmer jag hela tiden bort. Eller när någon försöker kväva min nyfikenhet eftersom personen fått allt om bakfoten och tror att nyfikenhet och den glädje jag upplever inför något nytt är synonymt med barnslighet. Fast förresten, vad är det för fel på att vara barnslig? Jag kan samtidigt bli helt kär i en person som är lika barnsligt nyfiken som jag.

Jag läste en artikel med en intervju med David Clinton som är psykoanalytiker, psykoterapeut och docent i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Hjärnan mår bra av nyfikenhet eftersom de neurologiska kontakterna ökar när tankar och energi fokuserar på något nytt som intresserat. Nya kopplingar i hjärnan mellan förkunskap och ny kunskap leder till högre intelligens, större effektivitet och mer kreativitet. Man kan rent av säga att nyfikenhet den neurologiska motsvarigheten till den muskulära utveckling som sker för den som tränar på gym.

– Nyfikenhet kan förhindra demens. Om man har intresse även för annat än det gamla vanliga håller man i gång hjärnan bättre. Det är alltid bra att vilja och våga hitta andra vägar i hjärnan så att den inte stelnar till, säger David Clinton.

– Hos den som slutar att vara nyfiken stannar ganska mycket av livet. Om man alltid antar att man har svaret på något krymper man både sig själv och möjligheterna till nya upplevelser. Den som är nyfikenhet kollar i stället efter och upptäcker kanske att något inte var så farligt eller dumt som han eller hon trodde.

Läs hela artikeln: Nyfikenhet ger dig rikedomar: Var upptäckarglad och få ett längre liv!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Fredrik Petersson 3 juli, 2015 at 10:39

    Bra skrivet Dessi! Håller helt med :)

  • Reply Åsa 15 juli, 2015 at 15:18

    Vilket härligt inlägg !
    Jag hör också till den nyfikna sorten. Testar nytt, slutför förlite kanske. Men vad gör det. Skulle behöva mer mod att testa fler saker…nytt är skoj

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.