Recept

Fredriks mumsiga ugnspannkaka

DSC_8100

En plåt (ca 4 portioner)

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 st ägg
1 tsk salt
200 g bacon
Smör att smöra långpannan med

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i resten av mjölken. Vispa i ett ägg i taget och salta. Skär baconen i bitar. Smöra en långpanna, ca 30×40 cm. Lägg i baconen i långpannan och stek baconen i mitten av ugnen ca 10 min. Häll pannkakssmeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen 20–25 min.

Livet

4 ton mat slängs varje dag…

.. enbart i Linköping!

Linköpingsborna slänger fyra ton ätbar mat varje dag. Den största delen kommer från hushållen där dålig planering och en fixering vid datummärkning gör att massor av mat slängs i onödan.

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs i stället för att tas tillvara. Matsvinnet sker i hela kedjan från producent till våra matbord, och uppgår enligt FN-organet FAO till svindlande 1,3 miljarder ton mat om året.”

Detta kan man läsa på corren.se idag. Läs hela artikeln här.

Jag blir så ledsen när vi slänger mat enbart för att vi tror att den är för gammal. När vi inte ens luktar på maten.. Vi är fullt utrustade med välfungerande lukt- och smaksinne, så varför inte använda dessa och titta på maten, lukta och smaka innan man kastar livsmedel som passerat sitt bäst före-datum? Ägg håller sig exempelvis i flera veckor längre än vad bäst före-datumet säger.

DSC_8087