Har ni undrat över hur all apelsinjuice från till exempel Topicana kan smaka exakt likadant varje gång?
Min kollega Tomas tipsade mig om den här artikeln som skriver om apelsinjuice och hur vi konsumenter blir lurade till att tro att det är en naturlig och färsk produkt vi köper.
Summering: När apelsinerna pressas tas syret bort ur juicen vilket gör att all naturlig apelsinsmak försvinner. Det gör man eftersom juicen ska kunna förvaras i stora tankar under en lång period. Skulle man smaka på den här ”juicen” skulle man inte känna någon apelsinsmak alls, bara sockervatten. För att sedan juicen ska få en smak igen tillsätter man så kallade ”flavor packs” från biprodukter av apelsinen. Man mixar och experimenterar tills man kommer fram till en ”schysst” apelsinsmak. Alla juicetillverkare har sitt eget recept.
Men eftersom dessa tillsatser kommer från apelsinen behöver detta inte deklareras på innehållsförteckningen. Skeptikern Alissa Hamilton som har skrivit boken ”Squeezed: What You Don’t Know About Orange Juice.” säger att smakessenserna bryts ner till individuella kemikalier som sedan sätts ihop igen:
With the flavor packs, you’re getting chemicals in different concentrations you wouldn’t normally have in fresh-squeezed product.
Det här innebär att apelsiner som kommer från samma träd men som plockas av olika tillverkare kan smaka helt annorlunda med hjälp av dessa olika ”flavor packs”.