Fredrik Wandus är certifierad elitidrottstränare och hos honom kan man göra en rad olika fystester. Läs mer om dem på hans hemsida – Wandus idrott & hälsa.
Idag besökte jag hans nya idrottslabb inne i stan (han har tidigare hållit hus på Campushallen) för en löpanalys. Jag sprang på ett löpband i 6 min-tempo med och utan skor för att sedan öka farten till 4:50-tempo. Mitt steg filmades bakifrån och från sidan. Fredrik kopplade in filmkameran till en skärm på väggen där han spelade upp mitt steg i slow-motion.
Vad såg vi?
Jo, Fredrik kunde konstatera att:
1. Jag springer på en linje. Det beror på att mina höfter inte orkar stabilisera sig och jag faller inåt.
2. Jag har fotisättningen aningen framför kroppen vilket ger en liten inbromsande effekt, likadant med skor som utan. Det blev aningen bättre i snabbare tempo.
3. Jag lyfter inte knäna tillräckligt när jag springer i långsammare tempo och jag sträcker inte ut bakbenen tillräckligt. Det här blev bättre i snabbare tempo.
4. Jag spänner foten inför landning, vilket är bra. Vissa elitlöpare har tydligen problem med detta.
5. Jag springer sittande i långsammare tempo, men det blir bättre i snabbare tempo.
6. Jag har ett neutralt steg. Ska man vara petig hade jag en liten pronation på höger fot, men det var ingenting jag behövde bry mig om.
8. Jag lyfter högerfoten högre upp bakåt än vänsterfoten när jag springer, vilket förmodligen hänger ihop med att jag är mer svag i ena sidan av höften.
9. Jag har ett bättre steg i skor än utan. Det här tyckte jag var intressant! Förmodligen har det med allmänstyrkan att göra. Starka löpare har kanske mer att vinna av att springa barfota än en som inte är det.
I och med att jag troligtvis har svaga höfter gjorde vi ett par övningar för att säkerställa. Jag fick ligga på sidan och lyfta ena benet rakt uppåt medan Fredrik höll emot. Han behövde inte hålla emot särskilt hårt för att jag skulle få problem. Här har jag mycket att jobba på.
Det här var en otroligt rolig och nyttig erfarenhet! Elit, motionär, gammal, ung. Alla kan komma dit och göra en löpanalys, ett maxpulstest eller ett laktattest. Jag fick reda på otroligt många intressanta saker om mitt löpsteg som jag inte visste innan även om jag hade på känn att t ex höststyrkan var eftersatt. Min egen slutsats av detta är att underbenen får ta stryk när höften inte är stark och kan vara en bidragande orsak till mina överbelastade benhinnor.
Jag fick några övningar som jag ska utföra minst 3 ggr/vecka för styrka för höfter, rumpa och mage. Vi bokade även in en återuppföljning i augusti.
”Här är ditt löpsteg – surprise!” ;-)
Ömheten jag upplevde i benhinnorna efter onsdagens löpning är idag helt borta. Det är en förbättring mot tidigare. Då har det tagit betydligt fler dagar för smärtan att lägga sig.
3 Comments
Vad intressant! Tror nog man kan utveckla sin löpning ganska mycket genom att få reda på sådana här grejer, även som ”hobby-löpare”.
Åh det där måste jag göra nån gång!
Vilka bra tips du ger i din blogg, samtidigt som du verkligen bjuder på dig själv. Keep up the good spirit girl. Du är modig helt enkelt.
Kram