Cykel, Downhill

Åre Bike Park: downhill dag 1

Screen Shot 2015-07-13 at 18.59.24
Bild från GoPro-video på Shimano-leden

Gårdagen spenderades med att installera oss i boendet här i Åre medan vi idag har hämtat ut våra hyrda cyklar och skyddsutrusning på Åre Downhill. Vi beslutade oss i samma veva som vi bokade cyklarna på nätet att vi ville ha en guide då ingen av oss tidigare kört downhill.

För 100 kr per person hade vi med oss en kille som hette Anders från klockan 10 till klockan 13. Han visade oss de lätta banorna och vi stannade titt som tätt och väntade in varann medan guide-Anders berättade vad som väntade här näst. Det var superduper bra att ha en guide! Jag kände mig mycket tryggare i och med att jag i förväg visste ungefär vad som väntade på alla banor vi körde och han gav oss tips som vi kunde tänka på.

Upp till banorna körde vi sittlift med hållare för en cykel på varje sida. Hållaren är som en skena man rullar in cykeln i bakåt innan man sätter sig. För nybörjaren är det här lite läskigt och svårt med tajmingen. Jag hann inte få i cykeln i skenan och tappade ner den i gräset under liften, men det finns bemanning som har lättare att hjälpa till om man sätter sig i sätet längst till vänster (och inte till höger som jag gjorde). När man ska ur liften är det också lite knöligt att sätta sig långt fram på sitsen, hålla tag i cykeln, stiga av och dra cykeln med sig (här får man vara lite snabb).

Vi började på superlätta gröna banor, och stegrade sedan till blå (bl a Lilla Blå) och till slut röda banor som Flinbanan och Shimano. Inget stök på dessa banor, bara härliga doserade kurvor och hopp. Shimano har ganska stora hopp där det gäller att ha bra fart för att ta sig över. Ett åk körde vi två liftar upp till toppen och körde Örnnästet som var med stökig med stenar och löst rullgrus. Dagens finaste utsikt bjöds det på här i från.

Liften hade öppet från 10 till 16 och mitt sista åk för dagen gjorde jag runt klockan 15. Då hade jag åkt   nedför ca 8 gånger och var väldigt trött och mör i kroppen. Det går inte att slappna av nedför, det är mycket teknik och en del taktik (linjeval etc) och i och med att man står upp hela tiden är det lätt att bli trött i benen.

En härlig dag som avrundas med hemlagad middag här i lägenheten! :)

IMG_0255

IMG_0268

IMG_0269

IMG_0273

Screen Shot 2015-07-13 at 21.06.11

Bild från GoPro-video på Lilla Blå

IMG_0278

IMG_0257

Screen Shot 2015-07-13 at 18.58.57

Bild från GoPro-video på Örnnästet

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Rund är också en form! 14 juli, 2015 at 10:38

    Vilka härliga foton! Låter som ni har kanonroligt. Och lite läskigt. Men mycket lärorikt. :-)

    Kram M

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.