Sockerberoende

”Beroendesjukdomen är somatopsykisk”

Gunnilla Sahlin, som själv är sockerberoende, tipsade mig om hennes inlägg Ut ur skuggan in i ljuset. Jag har citerat några rader ur det inlägget:

Beroendesjukdomen är somatopsykisk. Ett fysiskt tillstånd som kan få psykiska uttryck. Den är inte psykosomatisk – ett psykiskt tillstånd som kan få fysiska uttryck. Det är viktigt att komma ihåg. Jag är inte socker beroende på grund av en extra utmanande uppväxt, eller för att jag tröstat mig genom åren. Jag är sockerberoende eftersom min hjärna har en biokemisk obalans som sätter belöningscentrum ur spel. Det kan bero på känsliga gener och/eller stor exponering av stimuli under barndomen.

Jag kan verkligen rekommendera alla att besöka Gunilla Sahlins blogg. Där får ni från första parkett veta hur det är att vara sockerberoende.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Stina 6 januari, 2012 at 14:35

  Hej! Något är fel på din hemsida, varje gång jag går in här (dagligen) hänger sig min dator, det händer aldrig någonsin annars utan bara här, och det började när du bytte till nya (superfina!) designen. Kanske går att fixa på nåt sätt? Trist om fler har samma problem och slutar besöka din blogg för den är kanon. =)

  • Reply dessi 6 januari, 2012 at 14:44

   Testa en annan webbläsare och se om du får samma problem. Jag har inte hört någon annan som haft problem med det hittills.

 • Reply Stina 8 januari, 2012 at 21:38

  Okej! Har alltid använt mozilla firefox och problemet började som sagt när du bytte design och det händer varje gång jag går in här som sagt.. jaja tack för den här tiden, kanske kikar in igen om några månader och ser om det är bättre! Jobbigt när datorn hänger sig ju! =)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.