Cykel, Mountainbike

Cykeltur längs Bjän

Saxar från Sveriges hembygdsförbunds hemsida:

Bjänleden är en 8 kilometer lång vandring på uråldriga stigar i gammal kulturbygd runt sjön Bjän i Stjärnorps socken. Leden anlades för att låta moderna vandrare gå de stigar som torpare och backstugestittare vandrat under många generationer. Bitvis följs även medeltida ridvägar genom skogen. Leden utgår från Bjäsäters kvarn och är utmärkt i terrängen. Torpruiner och platser för sågverk och kvarn är markerade med informativa skyltar längs leden.

IMG_0118

Ursprungligen var kvarnen i Bjäsäter hela byns egendom. Den byggdes omkring 1832 och ersatte troligen de gamla skvaltkvarnarna som fanns i närheten. Det fanns bland annat skvaltkvarnar vid gårdarna Häggetorp, Pukhult, Bryttjorp, Grytstorp, Elmesbo och Rist. Det är troligt att det fanns skvaltkvarnar vid fler gårdar än dessa. Vid Stjärnorp fanns en kvarn som endast fick användas morgon och kväll.

IMG_0113

I en av de röda stugorna vid kvarnen finns kartor att köpa för 20kr/st.

Det var inte helt uppenbart vart leden började någonstans, men efter ca 100 m på en bred grusväg kom första blå skylten som pekade in i skogen. Efter en kort bit började hindren. Det var träd och buskar som låg över stigen som vi fick lyfta cyklarna över, och efter ytterligare några hundra meter tog det tvärstopp. En stor gran rakt över stigen och vi fick ta en besvärlig genväg för att komma fram. En bit senare upphörde skyltningen. Och även mitt tålamod. Det var uppenbart att leden inte var tillräckligt underhållen för att cyklas på.

IMG_0121

Så vi vände tillbaka och cyklade på grusvägarna intill sjön istället. Bättre för humöret! Här var det vackert och inte ett fällt träd i sikte. Det var skönt i den värmande kvällssolen. En snäll husägare lånade ut sin brygga där vi kunde sitta och äta våra medhavda OKQ8-bullar ;)

Bjäsäter är en vacker plats som jag kan rekommendera alla att besöka, även om Bjänleden på cykel var en nitlott.

IMG_0123

IMG_0128

IMG_0134

IMG_0137

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.