Röda Stugan

Fördelar & nackdelar med att bo på landet

Jag, min sambo Fredrik och våra djur (två marsvin och en kanin) flyttade 2,5 mil söderut ut på landet i mitten av april. Något vi velat göra länge. Vi tittade på flera hus, både köpe och hyres men föll till slut för Wallsnäs. Huset är indelat i två lägenheter; en fyra och en etta. Och det är fyran Fredrik och jag bor i.

DSE_2379

Nackdelar:

Det är långt till allt
Vi bor nu ca 20-30 min in till Linköping beroende på hur man räknar, men ska man in till city tar det ca 30 min med bil. När vi bodde inne i stan tog det 15 min att promenera ner så att man stod mitt på Stora Torget.

Vi bodde skitnära en mataffär förut. Nu bor vi 5 km från närmaste affär och den är riktigt sunkig. Sen är det en mil till lanthandeln i Skeda Udde dit vi har åkt någon gång för att panikhandla socker när vi skulle baka en gång. Annars handlar vi inne i stan där vi är varje dag eftersom vi båda utgår från Linköping i jobbet.

Det är också längre för folk att ta sig hit. Det är inget jätteproblem eftersom vi båda gillar att umgås med folk i små doser, men spontanvisiter blir svårare. Våra bästa vänner bor däremot nära, ca 5 min med bil.

Det blir lite kallt på vintern
När vi flyttade hit i april bjöds det på några riktigt ruskiga veckor. Det var såndär fuktig kyla som trängde sig in genom alla vrår i huset. Då eldade vi mycket. Det är det absolut bästa sättet att värma upp huset vi bor i. Det går åt mycket ved.

DSE_9721

Fördelar:

Lugnet
När man pratar om tystnad är det oftast inte absolut tystnad man menar, utan frånvaron av t ex vägbuller och annat störande. Bakgrundsljudet på landet är fågelkvitter. Korna som råmar och någon bil som då och då som åker på vägen 200 m från huset. Jag som är HSP (högkänslig) tycker det är väldigt skönt att det är så tyst och lugnt när jag kommer hem. Mina dagar i sommar har varit intensiva med många nya intryck varje dag. Ivana och jag besöker nya platser och träffar nya människor flera gånger varje dag i och med vårt bokprojekt. Det tysta hjälper mig att ladda batterierna.

Hemtrevnaden
När man kommer hem till mig behöver man inte ta av sig skorna det första man gör. Golven är gamla och slitna så vad gör lite extra smuts? Huset är så perfekt operfekt. Här finner jag ingen inredningshets. Jag köper helst begagnade saker på loppis, målar om gamla möbler och känslan av slit och släng-samhället finns inte.

Naturen, sjön och djuren
Det bästa med naturen runt omkring är sjön Bjärsen som för det mesta ligger som en spegel när jag tittar ut genom köksfönstret. Vi har tillgång till en brygga 150 meter från huset och där har vi badat många gånger i sommar. Mellan vårt hus och sjön finns en hage där får går på våren och kor nu under sommaren. Det är såklart härligt att ha djur så nära. Nu i höst ska vi köpa en fågelmatare att sätta vid köksfönsret så vi kan kika på pippisar.

I våras hade vi massor av älg i trakten och ett par rävar har sprungit över vägen. På kvällarna och tidiga morgnar står det rådjur på gärdet intill huset.

brygga2

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Rund är också en form! 26 augusti, 2016 at 08:52

  Kan bara skriva under på dina punkter. Det finns nackdelar, men väldigt många fördelar. :-)

  Kram M

 • Reply Elna 31 augusti, 2016 at 13:53

  Vackert, vackert, vackert! Jag tycker att fördelarna väger över nackdelarna, mår så himla bra av att bo på landet <3

 • Reply Örni 20 mars, 2018 at 23:22

  Tack :-) det var roligt att läsa detta.

 • Reply Mikail 29 april, 2019 at 18:16

  Helt underbart! Tack för mycket intressant läsning

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.