Kost, Länkkärlek

Maten eller träningen?

Jonas Colting har skrivit en utmärkt krönika i Borås Tidning som han citerar i sin blogg. Den här bör alla som är intresserade av kost och hälsa läsa. Speciellt bör kanske de människor som tror att man bara behöver äta mindre och röra sig mer för att gå ner i vikt läsa den. Det är skrämmande många som fortfarande tror att det är så enkelt.

Kosten är den viktigaste faktorn om du vill minska i vikt. Det är därför personer som tränar tio timmar i veckan ändå kan väga 15-20 kg för mycket.

Jonas Colting: ”Maten eller träningen? Dagens krönika i BT!”

Och minns ni att jag för ett tag sedan reagerade på Martin Lidbergs samarbete med Becel? Om ni inte vet vem Martin Lidberg är så är det muskelknippet (fd. brottare) som samarbetar med Powerade. Reklamen ser man då och då på TV. Well, Mr. Colting har sammanfattat det hela i ett inlägg här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

  • Reply Julia 16 oktober, 2011 at 11:51

    Tack för tipset! Jonas har troligen helt rätt, träning i all ära men kostens betydelse är troligen större både vad gäller hälsan och utseendet. Tänk bara på djur i djurparker, så länge de får mat de är gjorda för håller de sig starka och friska även om de inte kan springa så mycket som de egentligen borde. Hundar å andra sidan blir överviktiga av maten vi ger dem trots att de får gå långa promenader.

  • Reply Jennie 16 oktober, 2011 at 18:34

    Fast det är ju fortfarande kalori in-kalori ut som gäller. Så enkelt är det ju faktiskt – i teorin. Sen att psyket spelar in med tröstätande, sötsug, vaneätande, att man inte lyssnar på kroppen och att olika människar mår bra av olika ”dieter” är en annan sak – dock inte en fysiologisk sådan.

    • Reply Dessi 16 oktober, 2011 at 19:40

      Jag tror inte att det stämmer, det är inte så enkelt. Insulin har en stor inverkan och även ett mättnadshormon som heter Ghrelin. Något som inte är psykiskt och som energi in-energi ut teorin glömmer bort.

  • Reply Jennie 17 oktober, 2011 at 19:19

    Har du sett det i studier? För vad jag hittar så påverkar inte näringsintag, energiintag eller energiförbrukning ghrelin (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC555957/ till exempel).

    Självklart höjs insulinpåslaget vid intag av kolhydrater, vilket ökar fettinlagringen om man mäter vid en speciell tidpunkt, men ser man det över en längre tidsperiod jämnas detta ut med en högre fettförbränning senare (när man inte äter).

    • Reply Dessi 18 oktober, 2011 at 14:01

      Fråga Colting! Fast jag tror inte att han, liksom jag, lutar sig alltför mycket på vad studier säger men det känns som att en elitidrottare som han kan svara på det här bättre än jag. Det är trots allt han som skrivit inlägget.

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.