Vandring

Östgötaleden Västanvik

Västanvik ligger norr om Motala och i närheten av Medevi brunn. Här går östgötaleden längs med Vätterns strand, förbi tallar och bitvis på sumpmark där spänger är utplacerade. Men mestadels är det bara underbar utsikt över vattnet. Fredrik och jag var här för några år sedan, och då utgick vi från Medevi. Den här gången parkerade vi bilen i Västanvik precis vid välkommen-skylten. Delen av östgötaleden som går här är en rundslinga på ca 10 km.

Vi valde att gå leden medsols istället för motsols som vi gick förra gången. Den första biten går i skogen och på spänger genom blåbärsris. Här såg vi en ödla som försvann lika snabbt som vi såg den. Efter ett tag kommer man fram till Vätterns stand och sedan följer man vattnet i flera kilometer. Passerar flera småbåtshamnar med bad.

Går man i ett normalt tempo och inkluderar pauser och ett dopp går man leden på ca 3-4 timmar. Det finns fler vackra platser att sätta sig på och njuta av utsikten. Går du här på sommaren så ta med rikligt med vätska. Åtminstone jag blir oerhört varm av att röra på mig på sommaren, och jag drack vatten mest hela tiden.

På slutet av rundan hittade vi en allmän brygga där ingen var, och jag hoppade i vattnet för att svalka mig. Det var bara 17 grader i vattnet men SÅ skönt i den här värmen.

Östgötaleden Västanvik

Distans: Ca 10 km (beroende på vart du startar ifrån, startar man från Medevi blir turen lite längre)
Underlag: Barrig och lite rotig stig, grusvägar, spänger, asfalt bitvis, bergshällar

Hitta Hit: Med bil åk från RV 50 mot Medevi och parkera vid Medevi brunn eller mot Västanvik och parkera nära korsningen Åtorpsvägen, vid skylten Välkommen till Västanvik. Med buss åk till Medevi brunn eller hållplatsen Åtorpsvägen i Västanvik.

Läs mer om leden på Naturkartan.se

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.