Upplevelser

Kollat på husbil!

När jag var barn campade jag med min farfar på Vadstena camping (Vätterviksbadet) varje sommar. Det var det bästa jag visste. Jag fick ta med mig en kompis och det var nog olika varje gång. Den frihet jag upplevde där som barn går knappt att beskriva. Vi sprang runt, åkte i vattenrutschbanorna, badade i Vättern (även om det var stora vågor nån gång minns jag), sprang till butiken och köpte glass, till grillen och köpte en pommes-bricka med ketchup. Farfar körde inte direkt med den stränga uppfostran, jag gjorde som jag ville. Och sån har jag varit sedan dess. Det är svårt för nån annan att säga åt mig vad jag ska göra.

Men det här vanliga camping-livet kanske inte lockar mig så mycket nuförtiden. Ni vet man åker till ett ställe och så är man där hela sommaren. Nä jag känner för mera äventyr! Och då känns en husbil som en kul investering. Jag har faktiskt funderat på en i ett par år nu, men vi är ju två som ska dela på detta och det är inte alltid man är på samma plan. Mitt intresse hade svalnat lite, men är nu hetare än någonsin när faktiskt Fredrik ÄR på! Ett hus på hjul!

Det som lockar mig med just husbil är hur enkelt man kan åka från ett ställe till ett annat, och att man kan stå på så många olika ställen. Äventyrslistan är lång!

Igår åkte vi till Forsbergs Fritidscenter här i Linköping. Det ligger i Jägarvallen precis vid Däckhuset. Det första vi såg när vi kom in var alla nya skinande husbilar och husvagnar. Dessutom fastnade ögonen på en ”plåtis”. En plåtis är en van byggd i plåt som gjorts om till en camper-van. De är oftast kortare och smalare än en husbil, och är därför också smidigare att köra och parkera. En sån funderade jag på först! Men sen gick jag in i en och fick klaustrofobi, så den planen skippar vi antagligen.

En kompakt husvagn känns mer som oss. Den på bilden nedan är en halvintegrerad husbil som är ca 7,5 m lång. Det känns lite väl stort kan jag tycka. Men det finns en enklare modell som heter Optima OnTour som är kortare. Ju större desto mer boyta och mer bekvämligheter, men det är också begränsande på vart du kan köra och vart du kan ställa husbilen. Vidare är en större husbil tyngre och du får bara köra en husbil som väger max 3.500 kg med B-körkort.
Jag vill inte känna mig begränsad på något plan alls egentligen, så en kort husbil som Optima OnTour känns som det bästa av båda världar.

När jag gick in i den längre husbilen nedan så kändes det ”wow” direkt. Ljus inredning, bra planlösning, ett litet hörnkök, en stor kyl, och ett bra badrum. Baktill på bilen finns ett lastutrymme (garage) där vi kan få in våra cyklar. Det är också ett av våra krav; att cyklarna får plats INNE i husbilen och inte behöver förvaras utomhus med risk för stöld.

Så nu ska vi bara fundera, fundera lite till, läsa på ännu mer och sen till hösten hoppas jag att vi kan beställa en till nästa år!

Den här blev jag kär i! En Hobby Optima De Luxe T75 HGE – Forsberg Edition <3

Vi tar en titt på insidan av Hobby:n va!

Kolla vilket stort garage!

Fick ett väldigt bra intryck av Forsbergs Fritidscenter. Vi var inne på Fritidsfordon Öst i Tornby också, men de är mer inriktade på Adria. Fick en bättre känsla i Hobby-husbilen, den kändes mer påkostad än Adrias instegsmodellen.

Besöksmål

Adolfsnäs, klosterliljor och Ladugård 206

Fredrik gillar kaffe. Väldigt mycket. Han gillar Rosteriet i Vadstena’s kaffebönor som han sedan maler själv hemma. Så planen var idag att köpa nytt kaffe, men det finns ju så mycket mer att hitta på i trakten! Nyligen fick vi nys om Afolfsnäs Handelsträdgård till exempel. De hade öppet nu över påskhelgen så dit styrde vi kosan först. Först kommer man in i en mysig butik där man kan köpa krukor, inredning och ”härodlat” (hur bra uttryck?!). Sen fick vi tips om att gå in i gurk-växthuset så det gjorde vi ju såklart! Klämde på en katt på vägen som satt och solade.

Plötsligt såg vi två alpackor som stack upp sina huvuden utanför växthuset. Deras hage gick precis där och ena ägaren tog med lite gurka som hon lockade och matade dom med så vi kunde få en closer look :) Man vill ju bara krama dom, men dom är ju inte så keliga alpackor..

Jag plockade på mig lite penséer som jag ska sätta i krukor på balkongen. Kommer bli finfint ihop med en påsklilja eller två. Just ja! På sommaren finns ett café här där man kan köpa fika. Så hit kommer vi tillbaka om ett par månader.

Efter detta kom jag ju på att klosterliljorna blommar för fullt vid klosterkyrkan inne i Vadstena. Har aldrig varit där och sett det själv, men mamma var där i fjol och tyckte det var så fint. Fint var ordet! Mängder och åter mängder av klosterliljor växte ur gräset under träden bakom kyrkan. Det var så fint i solen. I några stora träd strax bredvid hördes ett gäng råkor som byggde bon.

Nu var vi hungriga så vi åkte till Ladugård 206 där Rosteriet också ligger. Hör bjöd Fredrik mig på en brak-lunch! Och så stötte vi på en gemensam bekant där i restaurangen som hade ätit precis det vi skulle få in. Trevligt!

Hela den grafiska profilen lirar bra med känslan man får när man strosar runt bland odlingarna.

Pensée-plock!

Alpackorna! Två stycken var dom!

Härifrån Vättern har jag många barndomsminnen, och det har jag min farfar att tacka för :)

Staty av Heliga Birgitta i Vadstena

Kolla vad härligt! Klosterliljor så långt ögat når

Klosterkyrkan fick inte ens plats på bild så enormt stor och pampig är den!

Vadstena folkhögskola/Trefaldighetskyrkan. Vilken superfin innergård va?!

Ladugård 206! Här finns kaffet (och maten)!

Förrätten! Trodde det var en mozarella i där men det var ett pocherat ägg. Jag tackar jag!

Ett stycke skivad majskyckling med potatis och kryddsmör

Desserten var bäst! Tiramisu i en kopp. Nom!

Inne på Rosteriet. Fredrik väljer vilka bönor som ska få möta kaffekvarnens öde.

Finfin keramik från The Clay Lab Malmö

Diet, Periodisk Fasta

OMAD i en vecka!

Sedan jag skrev det här inlägget har jag haft en annan upplevelse av detta typ av ätfönster, läs min uppdatering här.

Jag har testat OMAD förut, men då mest enstaka dagar. OMAD står för One Meal a Day och betyder helt enkelt att man käkar en måltid om dagen. All dagsenergi klämmer man in på typ en timme.

För mig som föredrar att äta mycket är det är ett grymt bra sätt att äta på. Det har i varje fall varit det denna vecka, för hela veckan har jag ätit en måltid. Det har funkat extra bra eftersom jag haft en lugn arbetsvecka, jag blir inte lika hungrig på dagarna när jag jobbat såhär lite.


Hur har jag ätit?

Jag har föredragit att lägga min måltid på eftermiddagen, runt kl 17-18. Då har Fredrik slutat jobbet och vi kan styra ihop någonting tillsammans. Sen äter jag i en timme och börjar fasta igen tills nästa dag.


Vad har jag ätit?

Ni kan kika på bilderna här nedan! Men för att summera det har jag ätit det jag vanligtvis äter som middag; kött/fisk, sås och någon kolhydrat. Sen för att bli riktigt nöjd och mätt äter jag dessert. I veckan fyllde Fredrik år och då blev det tårta. Annars kanske det blir en kanelbulle eller två från bageri, eller hemgjord kladdkaka. Vad jag är sugen på för dagen helt enkelt!

När jag ätit min måltid är jag så mätt och nöjd vill jag lova! Inga fler cravings, ingen hunger.. Är riktigt riktigt mätt trots att jag vissa dagar ligger på ett ganska stort kaloriunderskott. Har tidigare de senaste veckorna testat att strunta i att fasta och äta oftare men det har inte funkat alls. Blir jättesötsugen på kvällen och har hungerkänslor trots att jag äter en bra middag. Skillnaden på att äta t ex 1400 kcal fördelat över hela dagen jämfört med att äta på en timme är enorm.


Fördelar med OMAD

Frigör tid
När jag äter en gång om dagen finns det massor annat jag kan göra än att planera mat eller äta.

Avdramatiserar mat
Jag behöver ta ett matrelaterat val om dagen, inte tre eller fyra eller fem. Det gör att jag oftast inte tänker på mat alls.

Fasta
Periodisk fasta vet vi är bra för kroppen (och knoppen!) av en mängd olika anledningar. Bland annat stärks immunförsvaret, insulinet sänks och kroppen kan arbeta med att reparera sig istället för att smälta mat. Viktnedgång kan också inträffa.

Nackdelar med OMAD

Det passar inte alla
Det här beror på vem du är och hur din vardag ser ut. Är du en person som äter ute på lunchen med kollegor (kanske inte så mycket nu för tiden..) och ser fram emot familjemiddagarna på kvällarna så kanske OMAD blir klurigt. Men för den sakens skull behöver man inte avstå från att korttidsfasta.

Kräver viss planering
För att få i sig tillräckligt energi och vettig fördelning av makronutrienterna så brukar jag kvällen innan planera ungefär vad jag ska äta i appen Lifesum. Där får jag reda på hur mycket jag får i mig av allt.

Hur har jag känt mig?

Bättre än på länge! Jag jobbar vanligtvis med att fotografera bostäder på dagarna. Just denna vecka har det varit låg belastning, men har ändå jobbat varje dag. Har mycket energi under dagarna, mer än normalt. Jag vet inte hur OMAD fungerar under veckor med hög belastning, det återstår att se. Men över lag har jag mått toppen!

Varför funkar det så bra?

Jag tror att jag fungerar bäst när jag får äta så mycket jag vill när jag äter. Jag behöver äta tills jag är MÄTT, och så att jag håller mig mätt. Visst kan jag känna mig hungrig när jag fastar i 20-24 timmar, men den känslan är försumbar med de hungerkänslor jag upplever när jag äter oftare och försöker hålla nere på energiintaget. Då blir jag ofta irriterad, känner mig urlakad och låg.

Jag har testat att äta på många olika sätt genom åren, och vissa sätt har tidigare fungerat mycket bra men fungerar sämre idag. Jag vill kunna NJUTA när jag äter. Äta det jag är sugen på. Inom en viss rimlighet såklart. Och det har jag verkligen gjort den här veckan. Som en bonus har jag gått ner 0,9 kg i vikt.

Träning och OMAD

Jag tänkte skriva ett separat inlägg om detta senare, håll utkik!

Framtiden

Så länge det fungerar så här bra kommer jag fortsätta med detta. Jag kommer hela tiden utvärdera hur jag känner mig, och jag kommer förbättra mina måltider utan att känna att jag försakar mig någonting.

Det ska bli spännande!

Hemmagjorda lammfärsköttbullar med potatismos och gräddsås

Tacofärs med inlagda små paprikor med ost och crème fraiche

Tårta från favoritkondiset Lanemo!

Köpesallad med pasta, räkor, ägg, salladslök och levain med smör

Sötebröd från Lanemoextra uppladdning innan långpass på cykel förmiddagen efter

Kycklinglevergryta med svamp och lök, samt basmatiris och lingonsylt

Grönsaksspaghetti med köttfärssås gjord på vildsvinsfärs