Foto

Solig lunchpromenad med fågelinslag

Igår gjorde jag något som jag vanligtvis inte gör. Jag tog en timmes lunchpromenad runt ån som ligger precis utanför mitt jobb. Det var soligt och kallt på samma gång. Jag fotade fåglar.  Jag tycker om att titta på fåglar och sedan slå upp vad det är för art.

De fina kniporna höll sig på avstånd, men änderna och svanarna höll sig desto närmre. Jag såg också en pippi som liknade en grönsångare som sjöng på ett speciellt sätt. Har inte lyckats identifiera den än, men jag tror det var en grönsångare. En kikare eller ett teleobjektiv skulle vara på sin plats.

Gräsanden
Gräsanden är en stor och kraftig and som mäter 55-60 cm och har en vingspann på 81-95 cm. Den har ett stort huvud, en lång och ganska kraftig näbb och kort stjärt. I alla dräkter har den en mörkblå iriserande vingspegel omgiven av först ett svart och sedan ett brett vitt band. Benen är gula eller gulröda. Honan är vattrad i brunt på ovansidan, i ljusbrunt på undersidan och har en orange näbb med mörkgrå näbbrygg.

Den adulta hanen har i häckningsdräkt mörkgrönt, lätt skimrande huvud och hals. Den har en smal vit halsring som avgränsar det gröna från det lilatonade kastanjebruna bröstet. Aktern är svart och de yttre stjärtpennorna beigevita. Några av de övre stjärttäckarna har uppkrullade svarta spetsar. Gräsandshanen har en enfärgat mattgul näbb. Under perioden då gräsandshanen ruggar sina vingpennor har den en eklipsdräkt som är mer honlik men skiljs ifrån honan på att näbben är enfärgat mattgul, bröstet mörkare rödbrunt och huvudet något mer kontrastrikt. Juvenilen är mycket lik den adulta honan.

Källa: Wikipiedia 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Wille 15 februari, 2013 at 14:21

  Hej Dessi,
  Det var länge sen jag kollade in din sida. Hursomhelst så är sångare sommarfåglar som äter insekter. Grönsiska, gråsiska, hämpling eller grönfink stämmer kanske in på din fågel. Fåglar som äter fröer istället för insekter.
  Lycka till med fågelskådandet. Det ger så mycket mervärde tycker jag i utevistelsen.

 • Reply Wille 15 februari, 2013 at 14:22

  Sorry..Du skrev ju ”liknade en grönsångare” ser jag nu.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.