Diet

Är det ett skämt?

Hittade en länk till den här artikeln från tidningen iForm hos Veronica på kostvagen.se.

Kostråden i artikeln känns som ett stort skämt. Fett ger ökad ämnesomsättning, det har visats i en studie som Fredrik Nyström gjort och som bloggen Träningslära skrivit lite om:

I en annan studie från 2002 gavs femton normalviktiga och friska individer extra jordnötter i sin kost motsvarande 505+/-118kcal/dag under tre veckor för att sedan få lika mycket energi från andra fettkällor under åtta följande veckor. I övrigt fanns inga riktlinjer utan de fick äta som de brukade. Viktuppgången vid extra jordnötsintag blev i genomsnitt betydligt lägre än man hade uppskattat, man såg även 11% ökning av energiförbrukningen och försökspersonerna upplevde en större mättnad vilket troligtvis var orsaken till att de gick upp mindre i vikt än väntat. De kompenserade helt enkelt genom att äta mindre av annat.

Som tur är känns kostråden från iForm så extrema att förhoppningsvis ingen kommer att låta sig luras.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Jennie 27 oktober, 2011 at 17:54

  Fast det där citatet säger ju att ämnesomsättningen inte ökade, utan att personerna inte ökade i vikt för att de blev så mätta att de inte åt lika mycket annat som vanligt…? Att energiförbrukningen ökade är ju inte samma sak, det kan man ju åstakomma genom att vara mer aktiv.

  • Reply Dessi 27 oktober, 2011 at 19:47

   Ja det där citatet kanske inte var det bästa, hade nog lite för bråttom ;) Jag har läst mer om den här studien och den säger att personerna som åt jordnötter istället för smågodis ökade sin basalmetabolism (80 Kcal/dygn). Det framgår i Fredrik Nyströms bok Är upp till bevis. Det går att googla på Fredrik Nyström och Smågodisstudien så kan man läsa mer.

 • Reply Fredrik 27 oktober, 2011 at 18:04

  Hehe och så tycker de att man ska gå runt och frysa hemma också. Funkar säkert men hur skoj är det.

  Eller deras andra tips att man ska dricka en massa kaffe så man gör av med mer energi när man vilar. Tror nog inte det funkar så bra att vila efter man druckit ett par koppar kaffe :)

  • Reply Dessi 27 oktober, 2011 at 19:48

   Haha precis! :)

 • Reply Snorkkis 27 oktober, 2011 at 18:43

  Alltså. Trodde inte det var 1a april idag…

  Tycker lite synd om alla som försöker gå ner i vikt och kanske följer de råden som fanns där. Hur kul liv är det?

  • Reply Dessi 27 oktober, 2011 at 19:48

   Ja det känns minst sagt förlegat :S

 • Reply Jennie 27 oktober, 2011 at 20:04

  Fast det mesta stämmer ju som de skriver, även om det mesta endast är mätbart och inte märkbart (det anser jag dock att +80 kcal/dag är också).

  Jag hittar inte studien när jag googlar och jag läste allt om den på Träningslära, men där stod det inget om ökad basalmetabolism.

  • Reply Dessi 27 oktober, 2011 at 20:20

   Då är det Träningslära som skrivit fel för i Nyströms bok står det klart och tydligt att basalmetabolismen ökade, och det är han som utfört studien.

 • Reply Jennie 27 oktober, 2011 at 21:39

  Hittade studien i fulltext till slut. Träningslära har inte skrivit fel, de har bara inte nämnt det. Låter ju bra att jordnätter ökar basalmetabolismen, dock inget som ger mig nåt egentligen eftersom det är så marginellt och knappast märkbart. Är kanske lite skeptisk till självrapporterat matintag som studien använt sig av, men men.

  Grejen är ju den att om man ska fastna vid sånt som höjer metabolismen så gör ju koffein också det (eller frigör fria lipider) och även att äta höjer förbränningen temporärt (även om det nedregleras för att korrigera senare så att man totalt inte fått någon effekt) osv så såna småsaker bör inte ha någon stor del i en diet. I så fall kan man lika bra jobba för att punktförbränna också, det fungerar det med (om det är märkbart är nog inte säkert, men mätbart är det!).

 • Reply Martina 27 oktober, 2011 at 23:24

  De där med att dom TVÅ gånger skriver att man ska frysa, först genom att sänka temperaturen hemma och sen att man ska spola sig med kallt vatten… liksom herregud? Jävligt obehagligt sätt att banta…:S:SS

  • Reply Dessi 27 oktober, 2011 at 23:29

   Och så finns det de som tycker att LCHF är extremt.. ;)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.