Browsing Category

Hälsa

Biohacking, Hälsa

Werlabs Hälsokontroll XL Plus – mina provsvar

2016 gjorde jag ett hälsotest hos Werlabs och nu kände jag att det var dags igen! Jag valde deras största hälsopaket som heter Hälsokontroll XL Plus som mäter 43 olika markörer; bland annat blodsocker, blodfetter, kolesterol, lever- och njurfunktion, insulin, inflammation, sköldkörtel, salter, vitaminer och mineraler.

Vill ni läsa inlägget om mina provsvar från 2016 så finns det här.

Det här gör jag för att jag är intresserad av min hälsa och att optimera den. Jag tycker det är kul att förkovra mig i litteratur inom biohackning och kost. Handbok i Biohackning är en bok jag verkligen kan rekommendera. Jag tror jag har Martina Johanssons samtliga böcker hemma, de är så bra!

För 6 år sedan såg mina prover bra ut. Men hur ser min hälsa ut enligt de markörer Werlabs mäter idag?

Jag bokade testet via Werlabs hemsida och gick sedan på en drop-in-tid hos det provstagningsstället som finns i Linköping. Man skulle fasta 10 timmar innan. Jag fastade 17 för att vara på säkra sidan. Jag fick komma in direkt och ta mitt blodprov.

Dagen efter började provsvaren trilla in och efter ytterligare en dag hade jag fått en läkares utlåtande.

Blodstatus

Mitt blodvärde ligger på 148 g/L vilket är exakt samma som för 6 år sedan. Intervallet för det som räknas som normalt är 117-153 g/L.

Blodfetter

I vårt blod finns i huvudsak två olika sorters fett, nämligen kolesterol och triglycerider. Triglycerider använder kroppen som energikälla, medan kolesterol behövs för att bygga celler och bilda olika typer av hormoner.

Triglycerider
Mitt värde: 0,83 mmol/L (normalt 0,45-2,6). Mitt värde har sjunkit från 1,5 mmol/L till 0,83 mmol/L. Ett lågt värde anses vara bra mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Kolesterol
Totalkolesterol: 4,1 mmol/L (normalintervall 3,3-6,9)
HDL (det ”goda” kolesterolet): 1,3 mmol/L (normalintervall 1,0-2,7)
LDL (det ”onda” kolesterolet): 2,6 mmol/L (normalintervall 1,4-4,7)

Totalkolesterolet har sjunkit från 5 till 4,1.
HDL-kolesterolet har ökat från 1,24 till 1,3.
LDL-kolesterolet har sjunkit från 3,21 till 2,6.

Blodsocker

C-peptid (insulin): 0,71 nmol/L (normalintervall 0,26-1,73)
HbA1c (långtidsblodsocker): 35 mmol/mol (normalintervall 27-42)
Glukos (blodsocker): 5,3 mmol/L (normalintervall 4,0-6,0)

Långtidsblodsockret låg på exakt samma som för 6 år sedan, insulinnivåerna fanns inget tidigare mätvärde på och blodsockret hade ökat från 5,1 till 5,3.

Infektion & Inflammation

CRP är en förkortning för C-reaktivt protein och kallas i folkmun för “snabbsänkan”. Det är ett protein som bildas i och frisätts från levern i samband med infektion och/eller inflammation eller vävnadsskada.

Ett prov på CRP-värdet tas som regel vid misstanke om infektion och/eller inflammation. CRP-värdet stiger oftast mer vid en infektion orsakad av bakterier än vid en infektion orsakad av virus. På så sätt kan en bedömning av hur mycket CRP-värdet har stigit ovan referensintervallet göras för att hjälpa till att skilja mellan en bakterie- eller virusinfektion. 

Mitt värde: 0,75 mg/L (under 5,0 anses normalt)

Övriga värden som lever- och njurfunktion, salter och njurfunktion var samtliga inom normalintervallen.

Avvikande värden:
Vitamin D: 54 nmol/L (normalintervall 25-105 optimal nivå 75-250)
Mina nivåer för vitamin D är ej optimala. Här finns förbättringspotential.

Summering

Att regelbundet checka in på hälsan på det här sättet känns viktigt och bra. Nu när jag fått mina provsvar så känns det bra att veta att det jag gör fungerar bra för min fysiska hälsa. Det jag gör för att hålla mig hälsosam är bland annat att ligga relativt lågt på kolhydratintaget och aldrig äter ultraprocessad mat i form av frysta färdigrätter eller mat med lång ingredienslista. Jag tror på att hälsa kommer genom att äta ”ren” mat, dvs mat som inte genomgått en förvandling i en fabrik.

Vidare är periodisk fasta något jag anammat sedan 2007, men redan på högstadiet brukade jag skjuta upp frukostätandet.

Sömnen ligger på 8-9 timmar per natt och jag arbetar aktivt med att inte ha långvarig stress i mitt liv.

Däremot så känner jag mig inte helt hundra. Jag misstänker obalans i min tarmflora och har även gjort ett test via Gutfeeling Labs som jag kommer få provsvar från inom kort! Återkommer med resultaten!

Det här inlägget är inte sponsrat utan jag tycker bara det är en schysst service de tillhandahåller.

Biohacking, Hälsa

Tarmflora & immunförsvar

Ända sedan jag kom i kontakt med LCHF för 15(!!) år sedan har jag varit mer eller mindre intresserad av biohacking. Att hälsa sitter i så många olika delar och att det själv går att påverka tycker jag är superintressant.

Just nu läser jag på om tarmflora och hur våra tarmbakterier påverkar hur vi mår. Visste du att uppemot 80 procent av ditt immunsystem finns i din tarm? I mag-tarmkanalen finns biljoner bakterier som är avgörande för din hälsa. En tarmflora i obalans kan orsaka alltifrån hudbesvär och sömnsvårigheter till magproblem och försämrad motståndskraft mot infektioner. Jag har till och med läst om studier på möss som visar indikationer på att tarmflora i obalans påverkar muskelutvecklingen och anpassningen vid träning. Who knew?

Övervikt och tarmflora

Man har också testat att transplantera avföring från smala hälsosamma personer till överviktiga personer vilket resulterat i viktnedgång. Med andra ord har de överviktiga personerna fått en hälsosam tarmflora och gått ner i vikt. Det är ju väldigt intressant med tanke på att de usla råden ”ät mindre, motionera mer” fortfarande tjatas hål i huvet på en överallt.

Fysisk trötthet och tarmflora

Det som gör att jag är extra intresserad just nu är att det verkar finnas samband mellan uthållighet och tarmflora. Jag har länge haft dålig uthållighet. Vid mer ansträngande uthållighetsträning som t ex högreps i styrketräning och långa turer på mtb:n gör mig sliten på ett sätt som jag känner inte är normalt. Jag kan t ex inte träna bodypump för jag känner mig sjuk dagen efter. Och jag kan inte jobba fullt lika mycket som jag skulle vilja eftersom det stressar min kropp fysiskt.

Sommaren 2021 såg jag ett samband mellan mejeriprodukter och mitt mående. Jag åt mycket kvarg för proteinets skull den våren och sommaren, och jag blev väldigt svullen om magen och upplevde mig som extra trött i kroppen. Det var väldigt segt att ta promenader om det var mer än 20 grader varmt, benen kändes som betong och mina fingrar svällde upp.

De här sakerna vill jag såklart gå till botten med. Varför har jag det såhär?

Tarmflora-analys och tillskott

Som ett första steg har jag beställt en tarmflora-analys via Gutfeeling labs, och så har jag börjat ta probiotika-tillskott. Likaså försöker jag skärpa till kosten genom att ta bort socker, kolhydrater som jäser i magen, mejerier och lägga till fermenterade grönsaker som t ex kimchi.

Så fort jag gjort min analys och provsvaren är här kommer jag skriva ett till inlägg om det så håll utkik!

Hälsa

Provsvar från Werlabs

I förra veckan beställde jag en Hälsokontroll Large via Werlabs. Igår gick jag till provtagningstället som finns i Linköping och tog mitt blodprov. Man ska fasta 12 timmar innan man tar provet och jag såg till att ha fastat 14 timmar. Jag brukar fasta regelbundet så det var inga problem.

På plats gick det fort. Det var ingen kö så jag fick komma in till sköterskan direkt som tömde lite blod från mitt armveck. Betalat för provet hade jag gjort innan på Werlabs hemsida. Sedan skickas provet till Werlabs för analys, och idag (en dag senare) fick jag mina första provsvar. Det trillar in nya värden hela tiden.

Det är i princip grönt hela vägen. Bra blodsocker, blodfetter, ingen järnbrist (viktigt för oss kvinnor som ofta har brist här), schysst immunförsvar och så vidare. Mitt levervärde var däremot i den övre regionen av vad som anses normalt, ni ser den gula rutan i listan. Vad det beror på vet jag inte. Klickar man på namnet kommer det upp mer information, och där finns att läsa att högt värde oftast beror på stor alkoholkonsumtion. HAHA, tänkte jag. Jag som inte dricker. Alltså då snackar vi ingenting. Inte ens lättcider. Niet. Nada. Inte en klunk since ever. Jag är den nyktraste person jag känner.

Får jag själv spekulera så skulle jag tro att det är en biverkning från när jag åt antidepressiv medicin. Den har jag lyckats sluta med helt (efter många försök och svåra utsättningssymptom) i somras. På hemsidan ska man få en analys av provsvaren från en läkare, och det ska bli intressant att läsa.

Jag är icke spronsrad utan är bara en nyfiken individ som gillar att företag gör det den allmänna vården inte tar sig an!

werlabs_dessise2016