Biohacking, Hälsa

Ljus & cirkadisk rytm

Nu ska ni få höra om det senaste jag börjat intressera mig av – ljus! Visste ni hur viktigt ljuset är för vår hälsa? Egentligen är det så logiskt när man börjar fundera på det. Vi är mer inomhus än nånsin förr och vi mår sämre än nånsin i historien. Vi är skapta för att följa ljuset.

Såhär ligger det till som jag förstått det. Vi har en cirkadisk rytm inom oss, en inre klocka kan man säga. Allt levande på vår planet lever efter denna rytm som utgår från dygnets 24 timmar, och här spelar ljus en väldigt stor roll.

Rött ljus

De flesta har ju nån gång läst och hört att skärmarnas blå ljus är dåligt och att vi ska aktivera rödljusläget om kvällarna när vi använder mobil eller surfplatta. Men varför? Jo, viktiga hormoner i våra kroppar styrs av ljusets våglängder. Ljus består av olika våglängder och innefattar bland annat blått och rött ljus. Vid soluppgång och solnedgång ljuset rött, och när vi utsätter oss för det röda ljuset på morgonen förbereder sig kroppen för det kommande blå ljuset då vi ska vara alerta. På kvällen gör det röda ljuset att hormonet melatonin ökar. Melatonin signalerar att vi ska bli trötta och sova. Stresshormonet kortisol går ner och våra tarmrörelser blir mindre.

Det röda ljuset är också läkande; det dämpar inflammation, är bra för våra mitokondrier som skapar energi och kan stötta en nedsatt sköldkörtelfunktion.


Blått ljus och dopamin

Under det blå ljuset på morgonen, efter soluppgång, får vi signalen om att vi ska vara alerta och sätta igång med dagen. Mitt på dagen består solens ljus mest av UV-ljus och det sätter igång D-vitaminproduktionen i våra kroppar men det ökar faktiskt också dopamin. Dopamin som är otroligt viktigt för att vi ska uppleva driv och att ha förmågan att uträtta saker. Väldigt många har nedsatt dopaminfunktion i hjärnan av olika anledningar, och en anledning kan vara för att vi inte utsätter oss för rätt ljus vid rätt tillfälle på dygnet.

Det är rimligt att tro att solens strålar är bra för vår hälsa då länder nära ekvatorn knappt har sjukdomar som t ex MS. Ju längre från ekvatorn man kommer desto större förekomst.

Vi i Norden har det så mörkt under vinterhalvåret att många aldrig ens ser dagsljus då vi åker hemifrån när det är mörkt, jobbar inomhus och åker hem när solen gått ner. Under sommaren har vi fått lära oss att undvika solen och sätta på oss kläder, använda solglasögon och smörja in oss med solkräm. Vi har olika receptorer för ljus; i huden, inne i kroppen och i våra ögon. Hur tror ni vi påverkas av t ex solglasögonanvändande eller solkräm?

Vår cirkadiska rytm är otroligt viktig för vår hälsa och styrs alltså mycket av ljuset. Den cirkadiska rytmen talar om för oss när vi ska sova och när vi ska vara vakna och alerta. Vår strävan efter att spara energi genom att byta ut våra gödlampor (rött ljus) mot artificiellt ljus i form av LED-lampor (blått ljus) är kanske inte det bästa för vår hälsa. Jag försöker numera tänka på att släcka ner lampor på kvällarna och tända (riktiga) ljus. Måste jag ha nån lampa tänd så försöker jag ha en så varm temperatur på ljuset jag kan. Här kan t ex Philips Hue vara en smart grej att använda då du faktiskt styr temperaturen på ljuset själv.

Nyligen har jag investerat i en rödljuspanel som jag använder varje morgon när jag gör olika rörlighets- och stretchövningar för min hållning. Jag ska också börja använda den på kvällarna, det tar bara lite tid att skapa nya vanor. Mina tankar kring rödljusterapi kommer i ett separat inlägg och det vill ni inte missa!

Lär dig mer:

Det finns så mycket mer att läsa på om detta ämne, och det jag skrivit i mitt inlägg här är en kort sammanfattning och en introduktion.

Vill du lära dig mer om ljus och hur det påverkar hälsan så lyssna gärna på Anna Sparres podcast 4Health avsnitt 335: ”Daniel Larsson – LJUS! Blått ljus, rödljusterapi och infrarött ljus. Biohacka din hälsa med ljus”.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.