Upplevelser

Hej Skåne! + workshop i handpan

Två dagar i Skåne, det funkar men nästa gång stannar vi längre, som den gången vi var på Österlen eller när vi besökte Mölle och Kullaberg. Det finns alldeles för mycket jag vill se och uppleva! Skåne, jag kommer tillbaks!

Men vi tar det från början. Ni kanske vet känslan av att man måste prova på nånting nu nu NU. Nåt man sett på nätet och blivit inspirerad av. Det kan vara ett nytt mountainbikespår, en ny typ av handarbete eller en ny plats man gärna vill besöka. Man längtar så man spricker! Lite den känslan fick jag när Fredrik introducerade mig för ett instrument jag inte hört talas om förut; handpan. Lyssna gärna på klippet nedan. Magiskt!Jag gick med i Facebook-gruppen Handpans Sverige och såg att en kille som heter Edvard har handpan-workshops. Kruxet var väl att han bodde i Skåne.. Men vi är inte direkt sena med att hoppa på äventyr så jag anmälde oss, och i söndags var dagen kommen. Mot Örtofta!

Handpan-workshop i Örtofta

Örtofta är en liten tätort i Eslövs kommun med ca 300 invånare. Här finns Sveriges största sockerfabrik, en pizzeria, en tågstation och en medeltida borg. Vi klev in i ett tegelhus med blåmålade fönster och dörrar och välkomnades av Edvard. I hans vardagsrum stod 4-5 olika handpans på display på olika trästativ, och vi skulle få testa dem. Det var jag, Fredrik och en tjej till som deltog. Och tro mig att det var plenty enough för att spela i ett rum med två andra och samtidigt försöka höra om ens handpan ens gör ifrån sig några ljud var en intressant upplevelse. Jag fotograferade inte eftersom vi alla var fullt uppslukade av detta underbara instrument.

Det visade sig att Fredrik var en naturbegåvning. Jag not so much. Det var svårt för mig att generera de kraftiga klangiga ljud jag hört på YouTube och som Edvard så bekymmerslöst och vackert fick fram. Ändå blir jag sugen på att testa mer, att se om det med tiden går att lära sig och bli bättre. Blir väldigt inspirerad av personer som Jesper Lissmark Hult som har liftat från Sverige till Irland med sin handpan och spelar längs vägen. Så otroligt coolt!

Efter workshopen visade Edvard oss åpromenaden precis bakom huset, ett fint avslut på en bra workshop. Edvard har en instagram där han spelar, kika gärna in den!

När vi ändå var i Örtofta så promenerade vi genom en skogsdunge till Örtofta slott – en av Skånes äldsta medeltida borgar. Intill slottet hörde vi en fasantupp i ett skogsparti, och när vi gick närmre fick vi även en skymt av den. Själva slottet var imponerande och låg väldigt vackert med vatten runt om.

Vi hade inte ätit på länge så vi åkte in till Eslöv och åt på Andys Burgers. Förutom traditionella burgare hade de sallad med nötkött och den var jag nyfiken på! Det var populärt när vi kom och det tog sin lilla stund att få maten, men väntan var mödan värd för jebus vad god salladen var! Man kunde välja köttmängd och jag valde 3 eller 400 gram. Rökig BBQ-sås, picklad rödlök, aioli och cheddar.. Mums!

Mätta och glada åkte vi till vårt air bnb som var den gulligaste lilla stuga man kan tänka sig! Del två kommer imorrn!

Örtofta slott tornar upp sig i bakgrunden

Örtofta slott – en av Sveriges äldsta medeltida borgar, känd från 1000-talet

Rekommenderar verkligen Andys Burgers i Eslöv!

Sallad med KÖTT!

Här skulle vi sova i en natt. Gulligt!

Kvällsvyn från stugan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.