Periodisk Fasta

Dygnsfasta 23-7

Häpp! Nu när jag inte kan träna lägger jag extra fokus på maten. När jag tränar tycker jag fortfarande att det kan vara knepigt med viss typ av periodisk fasta även om ett generöst ätfönster på 8 timmar funkar fint. Men jag tänkte 24 timmars fasta några dagar den här veckan.

Jag och Frida har pratat en del om PF och hon är inne på något som heter 5-2-metoden. Man äter ”vad man vill” under fem av veckans sju dagar och fastar de resterande två. Exempelvis kan man köra fasta måndag och torsdag. För min egen del funkar det inte att äta vad jag vill då socker och sånt är fortfarande skit för min kropp (och mina tänder). Så sedan i söndags har jag en timmes ätfönster kan man säga, dvs jag äter en gång om dagen.

Igår gick jag upp tidigt, åkte iväg och fotade blivande brudparet efter några timmar, åkte hem och redigerade bilderna, hämtade Fredrik på jobbet, åkte och handlade och köpte ett sensor-rengöringskit till kameran, kom hem, jobbade vid datorn, åt mat. Funkade fint att åka iväg på konsultation och fotografering utan mat i magen. Kände mig mer alert och fokuserad än på länge. Kanske inte så konstigt med tanke på hur kroppen är byggd, sinnena skärps när man varit utan mat ett tag. Kroppen boostar hela systemet för att kunna hitta mat.

Hungrig? Mja, jag vet att jag är hungrig men hungern ”känns” inte, känner inget sug efter att äta och jag presterar som vanligt i vardagen.

Fördelar med PF som jag ser det:

 • Känner mig mer alert och ”på hugget”
 • Sötsuget försvinner
 • Aptitreglering, skillnad på hunger och sug
 • Det slentrianmässiga ätandet försvinner
 • Belöningsätandet försvinner
 • Ökad produktivetet – jag får helt enkelt mer tid att göra annat än äta

Innan jag hade testat 24h-fasta kändes det nästan helt otänktbart. Herregud! Jag måste ju hungra ihjäl och DÖ om jag inte äter på ett helt dygn. Hade hört talas om Colting som kör fasta nån gång i månaden. Jag undrade hur han ens orkade leva?

Men ju fler gånger jag dygnsfastar desto lättare blir det. Och desto mer självklart verkar det. Jag menar, att hela tiden tillföra kroppen mat belastar ju kroppens alla matsmältningsorgan och kroppen får ingen chans att vila innan det är dags för nästa laddning mat. Såklart man inte behöver äta bara en gång om dagen, men att äta mer sällan är nog ingenting som skadar om man vet vad man gör. Det är fler personer som dör av över/felätning än svält i världen idag.

Min sambo Fredrik har också anammat det här sättet att äta. Han har alltid hoppat över frukosten på vardagarna, men skippar nu också lunchen, och han ser bara fördelar med det.

Knepigheten ligger i att få i sig allt man behöver i form av näring och vitaminer. Det måste jag vara noga med.

ANDRA BLOGGAR OM PERIODISK FASTA:

Aldrig vila: Såhär tränar och äter jag

Jossefinast: Mina svar om Periodisk Fasta

Cecilia Folkesson: Fördelar med periodisk fasta

Och så ett klockrent inlägg från Colting på det:

Colting: Äntligen har korttidsfastan slagit igenom!

Jag ser inte Periodisk Fasta som någon bantningsmetod även om viktminskning/viktnormalisering är en trevlig bonus. Jag tror man kan göra sig själv en tjänst genom att ta bort märkningen ”metod” från sitt ätande, att hitta sin melodi som går att hålla även när du blivit normalviktig tror jag är viktigt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Josefin 4 juni, 2013 at 15:18

  Åååh vad jag håller med om din lista över fördelar. Det där med suget är en spännande sak. För jag har kommit på mig själv flera gånger med att tänka tankar likt ” Nu borde jag vara sugen på ditten och datten… Jag kanske ska gå och köpa det” För att i nästa sekund tänka ett steg längre och istället känna att jag är ju faktiskt inte sugen. Det är bara det invanda beteendemönstret som säger det till mig. Den är spännande den där kroppen…

  • Reply dessi 4 juni, 2013 at 15:28

   Haha ja precis så är det ju! Och det tar ju mer skada att moffa massa socker pga sötsug än att skjuta upp ett par mål mat :)

 • Reply Frida A 4 juni, 2013 at 17:13

  Jag försöker ju att inte ”äta vad jag vill” de dagar jag inte fastar, och nu när man är inne i tänket med fastandet så är det också lättare att låta bli på de dagar man ”får”.

  • Reply dessi 4 juni, 2013 at 21:03

   Tummen upp! :)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.