Vandring

Fem bra vandringar i Östergötland i sommar

Östergötland är fylld med vackra vandringsleder! Vi har varierad natur med barrskog, lövskog, klippbranter och betesmarker. Jag vandrar gärna i närhet av vatten och alla mina tips på vandringsleder går vid vatten eller har utsikt över dito.

Nedan har jag samlat fem fina vandringsleder du kan njuta av nu i sommar. Vill du ha tips på fler vandringar så kika gärna in på min kategori ”vandring” där jag samlat alla mina inlägg om just vandringsleder.

Hoppas du hittar en ny pärla i sommar!

Viggeby naturreservat

Det här vackra naturreservatet ligger i Brokind mellan Linköping och Rimforsa. Här går man längs Järnlunden på stenhällar, rotiga stigar och genom betesmarker. Ta med badkläder för det finns en stor badplats, men man kan också doppa sig från klipporna.

Hela leden runt halvön är 8 km men du kan välja att bara gå norra eller södra varvet. Norra bjuder på mer skog, och södra på mer utsikt över vattnet.

Fler bilder och mer text finner du i mitt blogginlägg om leden.

Distans: 8,2 km
Underlag: Stig, hällar, betesmark.

Hitta Hit: Från riksväg 23/34 mellan Linköping och Rimforsa, ca 2 km norr om Brokind, sväng mot Viggeby naturreservat vid skyltad avfart. Följ skyltning förbi Brokinds gård till reservatet, drygt 2 km. Fortsätt förbi avfart till småbåtshamnen och parkera vid Östra p-platsen eller Viggebysand som är reservatets huvudentré och stora parkering, där allmänna vägen tar slut.

Vägbeskrivning via Google Maps

Östgötaleden Västanvik

Det här är en av de vackraste vandringslederna i hela Östergötland. Leden går i Västanvik som ligger norr om Motala och man följer Vätterns strand under större delen av vandringen. Man passerar badplatser så ha gärna med badkläder så du kan ta ett dopp i det blå!

Fler bilder och mer text finner du i mitt blogginlägg om leden.

Distans: 8,2 km
Underlag: Hällar, stig, betesmark, grusväg.

Hitta Hit: Med bil åk från RV 50 mot Medevi och parkera vid Medevi brunn eller mot Västanvik och parkera nära korsningen Åtorpsvägen, vid skylten Välkommen till Västanvik. Med buss åk till Medevi brunn eller hållplatsen Åtorpsvägen i Västanvik.

Vägbeskrivning via Google Maps

Getåravinen

Getåravinens ursprung kommer från en sprickzon med flera sprickor i jordskropan, som under årmiljonerna har utvidgats till en djup ravin. I botten av den djupa ravinen slingrar Getåbäcken fram.

Här finns ett rikt djurliv. Det kan man läsa på de skyltar som fanns utspridda längs med stigen längs ån. Det finns fina lekbottnar för havsvandrande öring, bäck- och flodnejonöga. Strömstaren håller till här och även kungsfiskaren.

Vi gick på stigarna längs ån och totalt fick vi ihop ca 5 km. Med alla fotostopp, klättringar och skojsiga genvägar tog det lite över två timmar. Men det kändes som en halvtimme! Väldigt roligt och otroligt vackert.

Fler bilder och mer text finner du i mitt blogginlägg om leden.

Distans: 2 km
Underlag: Stig.

Hitta Hit: Åk mot Getå Turisthotell. Därifrån går du genom tunneln under järnvägen, sväng vänster och efter cirka 50 meter börjar vandringsleden genom naturreservatet.

Vägbeskrivning via Google Maps

Omberg

Omberg ligger också vid Vätterns kant och är egentligen inte ett berg utan mer en hög kulle? Ekopark Omberg är Sveriges artrikaste skogslandskap, med många sällsynta naturmiljöer. Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem. 

Här finns flera vandringsleder i olika längder varav den längsta är 27 km. Ska man vandra på Omberg för första gången så rekommenderar jag Ellen Keys led. Den är 6,1 km lång och passerar Ellen Keys strand som ligger otroligt vackert!

Fler bilder och mer text finner du i mitt blogginlägg om min weekend på Omberg

Distans: 6,1 km
Underlag: Mestadels stig och sten. Bitvis mycket kuperat.

Hitta Hit: Ta dig till Stocklycke parkering. Härifrån finns det skyltat till de olika lederna.

Vägbeskrivning via Google Maps

Marmorbruksleden

Marmorbruket är ett populärt utflyktsmål som erbjuder både natur och kultur med fantastisk utsikt över Bråviken. Bara ett stenkast därifrån ligger Kolmårdens djurpark, Vildmarkshotellet samt First Camp Kolmården, badorten Sandviken med hamnpir, caféer och lokala butiker.

Kolmårdsmarmor är känt över hela världen och marmor har brutits här i omgångar från 1600-talet fram till 1970-talet. Dessutom har tegel och kalk producerats, och man bryter fortfarande marmor i liten skala.

Fler bilder och mer text finner du i mitt blogginlägg om leden.

Distans: 9,6 km
Underlag: Leden är omväxlande och utgörs av flera olika slingor. Utefter Bråviken mer lättillgänglig och snäll, och uppe i bergen brantare och mer utmanande.

Hitta Hit: Marmorstigen, 618 92 Kolmården. Vägbeskrivning via Google Maps.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.