Foto

Fotoskolan del 1: Bildkomposition

Vad roligt att intresset för en fotoskola var så stort! Många ”likes” på det inlägget ju. Here it goes, första delen :)

”Ja men med den kameran kan väl vem som helst fota?”

Har du någon gång hört den kommentaren?

Det är en förolämpning mot alla fotografer och amatörfotografer där ute. Varför? Det ska jag precis tala om för er som tror att det är kameran som gör jobbet.

En del av er har säkert kommit i kontakt med gyllene snittet, eller iallafall hört talas om det. Gyllene snittet är ett sätt att dela in en sträcka eller en yta i harmoniska proportioner. Konstnärer har ända sedan antiken utnyttjat gyllene snittet i bildbyggnaden. Gyllene snittet för mig vidare till något som kanske är lite mer lättbegripligt (och för mig lättare att förklara)- tredjedelsregeln.

Tredjedelsregeln
Tredjedelsregeln är mer en riktlinje (en guide) än en regel. Det är fritt för var och en att fotografera som man vill, men för att en bild ska bli lite mer intressant och/eller harmonisk att betrakta är tredjedelsregeln en bra sak att hålla lite extra koll på. Speciellt om det inte är någonting som kommer till dig instinktivt.

Dela upp en bild i 9 lika stora delar med två lodräta och två vågräta ”streck”. Placera motivet längs ett streck eller ännu bättre – där två streck korsar.

DSC_00874

Har man tur kan man få två objekt i en bild att korsa två streck på två ställen som på bilden nedan:

DSC_00872

Pratar vi sedan landskapsbilder ser det oftast ”bättre ut” att lägga horisonten längs ett av de horisontella strecken än om horisonten var placerad i mitten.

DSC_0087s

Bildkomposition är alltså någonting du som fotograf skapar, oavsett om du använder en mobilkamera eller en systemkamera.

Och nu när du känner till tredjedelsprincipen kan du börja med att bryta den ;) Jag följer den långt ifrån alltid, ibland är det så att ett motiv helt enkelt passar bättre centrerad i bild.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Katja 6 mars, 2014 at 10:16

  wow, fjärilsbilden alltså <3

  • Reply dessi 6 mars, 2014 at 22:28

   Tack! :) Den tog jag i fjärilshuset i Sthlm förra sommaren.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.