Foto

Åkergroda, Rana arvalis

När jag var liten sprang jag och min bästis till vårt favoritställe i skogen och plockade sniglar som vi sedan hade kapplöpning med. De som hade randiga skal var finast.

Igår åkte Fredrik och jag till Tåkern för att spana på pippisar, men jag kom istället hem med en hel skörd av fina foton på grodor (vanliga grodor och åkergrodor). Det var svårt att se dem innan man hade ställt om ögonen för att ”se” grodor. De kamouflerar sig ganska bra. Det här är nog min favoritbild från igår:

Åkergroda

Jag tror det är en åkergroda för den var större och hade en grövre teckning än de andra grodorna. Jämförde med en bild på en åkergroda (hona), och visst är det likt? Den förvillas lätt med vanlig groda, men en skillnad man kan kika efter är formen på nosen. Åkergroda har en spetsig nos medan vanlig groda har trubbig.

Åkergroda, Rana arvalis, är en art i familjen äkta grodor.

Åkergrodan är en kraftigt byggd groda med kilformad kropp. Längden är mellan 3,5 och 7,5 cm. Den är en så kallad ”brun groda” med en kroppsfärg i varierande, brun ton. Färgteckningen kan emellertid variera mycket.

Åkergrodan lever framför allt i fuktiga skogsområden, men kan också påträffas i så skilda biotoper som tundra, stepp, sankmark och halvöken. Den förekommer även i bräckvatten. Striata-formen tenderar dock att undvika skogsområden. Den går normalt inte särskilt högt, i skandinaviska fjällen knappast högre än 500 m, men kan i Altajbergen gå upp till 1 500 m.

Den är företrädelsvis aktiv i skymningen, men kan även uppträda mitt på dagen under molniga dagar. Födan består av insekter, spindlar och sniglar. Den kan hoppa för att fånga fjärilar.

Grodan sover vintersömn från september–oktober till april i norra delen av utbredningsområdet, oktober till februari längre söderut. Övervintringen kan ske både nergrävd i jord eller i vatten. Det förefaller som om valet av övervintring är klimatberoende; i södra delen av utbredningsområdet förefaller övervintring på land vara vanligare, i norra delen vattenövervintring

Medellivslängden uppgår till omkring 5 år, men vissa individer, speciellt i kyligare klimat, kan bli upp till 9 år gamla.

Källa: Wikipedia

Fler bilder på grodor från igår finns här.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Niklas 4 juni, 2013 at 14:27

  Fin bild, precis som dina övriga bilder.
  Fullformat + 70-200 2.8 är grejer det! :)

  • Reply dessi 4 juni, 2013 at 14:30

   Tack! Ja men visst! Men tänk ett fast 300, mmm :)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.