Löpning, Rehab

Jag lägger upp en rehab-plan

Benhinneinflammation är någonting som många lider av i början av en träningssäsong. För de allra flesta går detta över när man blir lite mer varm i kläderna. Är det mer ihärdigt så är det många som blir hjälpa av att lägga om sitt löpsteg eller byta till barfotaskor. Jag har däremot haft ont vid löpning i flera år utan att någonting har hjälpt. Det är hanterbart om jag håller mängden kilometer under kontroll och vilar två dagar mellan varje löprunda. Det är dock frustrerande eftersom jag oftast vill springa mer än så. Ibland har jag funderat på om löpning är någonting jag ska hålla på med över huvud taget och istället försökt gå över till cykling, inlinesåkning och styrketräning.

Just nu har jag haft hiskeliga vadproblem under mina senaste löprundor. Mjölksyran kommer direkt när jag börjar springa i uppförsbackar och det blir väldigt handikappande. Jag måste stanna och skaka ur mjölksyran innan jag kan fortsätta. Och så håller det på. Förutom det gör benhinnorna allt mer ont efter passen.

Sjukgymnasterna och naprapaterna har inte kunnat svara på vad det är för fel men Fredrik Wandus var inne på helt rätt spår när jag gjorde en löpanalys hos honom förra året. Han såg att jag hade svaga muskler i höftböjaren (gluteus medius och gluteus minimus). Löpning är en enbenssport. När man promenerar har man alltid fötterna i marken, men när man springer är bara en fot i marken åt gången. Höftböjarmusklerna är de musklerna som stabliserar bäckenet och bålen under löpsteget när man befinner sig på ett ben.

Wandus kunde se att jag faller inåt med höften när jag svängt bak med det ben som är i luften. Han gjorde även några tester som visade att jag hade mycket försvagade höftböjarmuskler. Förmodligen på grund av alldeles för lite rörelse i min ungdom. Det leder till påfrestning på mina smalben när jag springer.

Det här med rehab är det tråkigaste som finns. Men jag inser att jag måste göra någonting om jag vill springa och bli stark och skadefri. Jag kom över en artikelserie på Dr Peggy Malones hemsida som handlade just om svaga rump- och höftmuskler som leder till besvär med smalbenen. Hon förklarar varför och ger förslag på övningar för att stärka upp höftpartiet:

Shin Splints. What Does Your Butt Have to Do With It?

Shin Splints and Weak Glutes

Strengthen Your Glutes: Reintroduce your Brain to Your Butt

Tre sådana här pass i veckan och jag borde märka resultat innan Göteborgsvarvet:

  • 3×10 musslan
  • 3×10 höftlyft
  • 3×10 kissande hunden
  • 3×10 sidosteg med gummiband

Då kanske jag skulle ta och boka in en uppföljning på löpanalys hos Wandus för att se om det hjälpt. Vad spännande! Jag är taggad!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Rund är också en form! 23 februari, 2013 at 13:02

    Hoppas det hjälper! Inget kul när man så gärna vill men kroppen inte är med på noterna.

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.