FiveFingers

”Myter och sanningar om barfotalöpning”

Läs artikeln här.

En artikel med en rubrik som ska locka läsare snarare än att behandla några myter och sanningar.

Personligen väger erfarenheter tyngre än vad någon annans åsikter och studier bryr jag mig inte så mycket om. Jag har läst om otaliga löparknän som botats av att byta till barfotaskor. Jag har sprungit uteslutande i FiveFingers (med undantag av mina Inov-8 x-talon 212) sedan juli 2010 och en helt ny värld öppnades för mig. Förutom frihetskänslan slipper jag stukade fötter, blånaglar, blåsor, skav osv.

Det värsta jag kan råka ut för är tränigsvärk i vaderna och eventuellt en öm tå som jag råkat slå i en sten. Dessutom tränas fötterna till skillnad mot vanliga löparskor, det är särskilt viktigt för mig med låga fotvalv och (före detta) svaga fotleder. Jag springer med en sambo som också valt barfotaspåret med samma upplevelser som jag.

En vanlig dämpad löparsko ändrar det naturliga löparsteget och det upplever jag som någonting negativt.

Om jag springer och går i skor som främjar tårnas rörelser förhindrar jag uppkomsten av till exempel hallux valgus (snedställning av stortån) som jag ser att väldigt många personer lider av, i synnerhet de som gått mycket i trånga högklackade skor.

Som med kosten gör jag helt tvärtom vad som anses normalt eller hälsosamt. Det ser jag som ett sundhetstecken. Det betyder att jag är kritisk till allmänna sanningar och sväljer inte allt med hull och hår utan väljer att skapa min egen uppfattning.

Folk som säljer dämpade löparskor kommer säga till dig att du behöver dämpade löparskor. Folk som säljer bröd kommer säga att du ska äta bröd.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Lisa 21 september, 2011 at 18:44

  Det var en kommentar där som någon skrivit att man inte behöver välja antingen eller. Man kan varva dem två. Barfota och ”vanliga” löparskor. Det sägs ju att man ska byta arbetsskor en gång varje dag, så att man har två olika par. Jag tror på att samma gäller löpning. Du får ju tro vad du vill. Jag tycker det verkar som att du bara vill tycka att bara du har rätt och ingen annan och att du vill ha uppmärksamhet genom att gå mot strömmen. Det är det många som gör och du är inte unik när du gör så. Om du hela tiden får skador när du löper så kanske du inte ska löpa alls. Gå en vanlig promenad istället så skonar du både fötter och knän.

  • Reply Dessi 21 september, 2011 at 19:11

   Jag tror att man kommer längre genom att prova nya saker och att tänka kritiskt. Att bara hålla på i samma gamla spår är inte särskilt stimulerande och förbättrar ingenting. Att ha åsikter är också ett sundhetstecken. :)

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.