Tankar

What’s up with powerwalks?

Nu kanske jag får lite skit för det här inlägget, men jag har åsikter och är inte rädd för att yttra dem. Powerwalks tjejer, what’s up med det egentligen? Jag har verkligen inte fattat.

Jag slogs häromdagen av tanken att jag faktiskt aldrig sett en man powerwalk:a. Det måste finnas en anledning till det känner jag. Ibland känns det som att vi tjejer är så lättpåverkade. Vi sväljer allt vad tidningarna säger. Är det bra med en powerwalk en timme innan frukost för att tidningen ToppHälsa säger det så gör vi det. Är det bra med en veckas detox där vi bara dricker olika juicer så gör vi det. Vi ställer oss sällan frågan varför eller om det verkar vettigt eller logiskt.

Om det är fett vi vill förbränna, varför inte springa? Eller styrketräna? I min värld går man, eller så springer man. Powerwalk, nejje!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply SuperSHEro 7 juni, 2012 at 00:10

  Håller med och undrar lite samma.

 • Reply Lisa 7 juni, 2012 at 02:05

  Jag tror bara det är ännu en grej som tjejer fått för sig är enkel träning utan att svettas för mycket. Vad som gör mig mest förvirrad är de som powerwalkar i skitdyra träningskläder och löparskor för 2000:-. Om man ändå har kläderna, varför inte springa?
  Det är som att köpa ridbyxor men bara klappa hästen

  • Reply dessi 7 juni, 2012 at 15:23

   Haha! Instämmer.

 • Reply Anna D 7 juni, 2012 at 07:43

  Jag har väl i och för sig aldrig medvetet powerwalkat, men promenerat har jag gjort mycket. Det var liksom lite svårt att springa med 130 kg… Sedan får väl var och en köpa de kläder och skor de vill göra det i.

  Mvh, Anna som joggar långsamt i svindyra kläder :)

 • Reply Jenny 7 juni, 2012 at 09:03

  Jag tror det också beror på vi kvinnor ständiga strävan (obs- varning för generalisering) att vilja gå ner i vikt och power walks sägs ju vara bra för fettförbränningen = hög andel kvinnor.

  Men att jag inte sett en enda man som power walkar kan jag inte hålla med om, för de finns där men absolut betydligt färre än kvinnorna.

  När min sambo tävlade i Athletic Fitness körde han power walks kombinerat med styrketräningen och vet man när den här typen av tävlingar, inkl Body Building, går av stapeln så kan man se en markant ökning av män/killar ute på power walks här i Göteborg.

  Och sedan- alla kan/gillar inte att springa- min svärfar som är en av de piggaste 65 åringarna jag känner bortsett från att han har problem med ryggen kan inte springa men däremot power walks med stavar kör han flera gånger i veckan.

  En annan orsak är att vi kvinnor (ännu en generalisering, dock baserad på min sambos erfarenhet som gyminstruktör på Friskis) är så jäkla rädd för att bygga muskler. ”Vi” tror att man får buliga muskler av att hålla i en hantel och då är vi tillbaka till det där med fettförbränning och PW’s.

 • Reply Jennie 7 juni, 2012 at 09:24

  JUST hemkommen från en powerwalk innan frukost, haha! Det är ju ett superbra mellanting, jag blir inte svettig nog att behöva duscha men samtidigt blir jag piggare och får mer rörelse än att bara såsa på och promenera som vanligt.. En rask start på dagen! Perfa!

 • Reply Elin 7 juni, 2012 at 09:30

  Jag är en av dem som faktiskt kör PowerWalks ibland, det på grund av att jag har problem med knäna (medfött fel) och den påfrestningen som löpning innebär blir stundtals för mycket. Så då blir det ett lättare löppass och två snabba promenader varje vecka (utöver min övriga träning). Skulle jag bara köra löpning skulle jag ha så ont i knäna att ingen träning över huvud taget skulle bli av.
  Och det där med att jag har på mig löparkläder vid promenad är för att jag tycker att det är bekvämt, att ta promenader i jeans är ett stort nej för mig.
  Så jag går, fort! och nej, jag kallar det inte powerwalk, jag säger snabb gång :)

  Jag slänger in motfrågan, måste man köra stenhård träning jämt eller är det okej att bara köra lugnare pass om man trivs och mår bra av det?

  • Reply dessi 7 juni, 2012 at 09:51

   Bra svar! Jag förstår dem som inte kan springa (jag har ju själv varit skadad), men jag har svårt att förstå de som kan springa men som väljer en PW istället. Och självklart tror jag att det är bra att varva lugn med hård träning. Kontraster ökar motivationen, iallafall hos mig :)

 • Reply irene 7 juni, 2012 at 09:52

  Själv kallar jag det för en rask prommenad.. Är tyvärr för tung för att det ska vara hälsosamt springa för knäna, men det innebär inte att jag inte har bra kondition. Att gå raskt är otroligt bra träning! Jag har konstant träningsverk..Har en vilopuls på 50 och det är ju rätt OK.
  Fler fördelar är att det räcker med en snabbdusch när man kommer hem, springer man eftersvettas man ju så det tar längre tid innan man är redo ge sig av till jobbet.
  En bra start på dagen helt enkelt.

  Vad gäller kläder är jag jättefult klädd men det bjuder jag på.

  • Reply irene 7 juni, 2012 at 09:57

   Sen tycker jag att jag ser flera män som också är ute går? Iallfall där jag bor. Min pappa har alltid varit en gångare och han kallar det knappast för powerwalks men går gör han och fort går det också. Det är ruskigt bra sätt hålla sig i gång!

 • Reply Sandra B 7 juni, 2012 at 09:57

  Brukar själv gå en PW före frukost tidigt varje dag med hunden. Har mest blivit en smidig grej så hundens morgonrunda blir avklarad innan det blir för varmt och jag är inte tillräcklig pigg för en joggingtur än (brukar bli en på eftermiddagen dock), men att jag ändå får lite motion med :)

 • Reply Fröken Fräken 7 juni, 2012 at 10:28

  Power walks är väl inget nytt? Bara det att man har kallat det raska promenader, men begreppet ”raska promenader” kanske inte låter så bra i media?

  Hur som helst så var det min sysselsättning när även jag vägde för mycket för att mina knän skulle klara av joggning/löpning. Ju fortare desto bättre.

  Men jag tolkar ditt inlägg som att det inte är gåendet i sig du vänder dig emot utan mer ”kappan-efter-vinden”-vändandet och det finns ju två sidor av det också: Klart det är trist om folk gör saker bara för att någon annan (läs media) har hajpat det, men å andra sidan – om det kan få folk att prova på saker för att skaffa sig en uppfattning, kanske förkasta eller skaffa sig en nya favoritmotion/måltid/plagg så är det väl bra det också.

  mvh/Kvinnan ”Å-ena-sidan-å-andra-sidan” ;-)

 • Reply Mia 7 juni, 2012 at 10:28

  Ta en ett löppass runt Stångån en morgon vid 5.30 så får du se att det är nästan mer killar som går än tjejer.

  • Reply dessi 7 juni, 2012 at 15:23

   Ja men powerwalk:ar dom då? Vad är åldern på dem? Om jag ser till min egen åldersgrupp har jag aldrig sett en kille som powerwalkar på det sättet tjejer gör.

   • Reply Mia 8 juni, 2012 at 11:12

    De Powerwalk:ar helt klart, men utan att vifta på armarna som en del tjejer gör, alla åldrar är representerade.

 • Reply dessi 7 juni, 2012 at 10:37

  Gillar era tankar!

 • Reply Emma 7 juni, 2012 at 10:57

  Jag brukar med gå PW innan frukost. När jag jobbar eftermiddag börjar jag jobba vid 14, och jag brukar inte vakna förrän 8-9. Då är det perfekt att ge sig ut på en PW med hunden, jag får motion och hunden får komma ut. Sen hinner jag äta frukost i lugn och ro och göra mig i ordning innan jobbet. :) Så för min del är det väl mest för att spara tid, för jag har inte lärt mig att springa på tom mage, annars hade jag gjort det istället. Sen blir man så mycket piggare och maten blir extra god när man kommer hem! =)

 • Reply Rosshyttan deLuxe 7 juni, 2012 at 11:50

  Håller med dig Dessie, varför PW om man kan springa.
  Promenad är däremot något annat.

  http://rosshyttandeluxe.blogspot.se/2012/05/morgonpromenad.html

 • Reply Snorkkis 7 juni, 2012 at 16:16

  Jag är inte heller PW typen, men egentligen förstår jag de som gör det. Jag springer oftast i rätt maklig takt, och undrar nu om folk tänker ”men vad är det för vits att springa om man springer så långsamt och oansträngt som hon gör” om mig. Men jag bryr mig inte…

  Och i Stockholm PWar även killar, hihi.

 • Reply Träningsglädje 7 juni, 2012 at 16:24

  hahaha min kille kallar det ”kraftgång” när han ska vara lite rolig. det är fullt av killar ute i sthlm om morgnarna som går kraftgång… jag kan tycka det är skönt när jag ska träffa kompisar som kanske inte vill springa. då kör vi en walk’n’talk – eller när jag inte vill springa eftersom det är lite slöseri med energi för benen om jag ska satsa på intervaller eller nåt annat på kvällen/dan efter.

 • Reply sockertjocken 7 juni, 2012 at 20:06

  Mohoho! PW:s är ett hett debattämne! Jag är på din sida!

 • Reply pethra 7 juni, 2012 at 22:55

  Jag håller inte med dig. För mig är PW lättillgänglig träning som ger resultat (pigghet, lättare kroppshydda, endorfiner, you name it) och som kan utföras av i stort sett alla. Tycker det är ett fint komplement till exempelvis styrketräning, men även som enda träningsform för de som t ex viktminskar och har en hög startvikt eller de som aldrig tränat i sitt liv. En del menar att det är bättre än jogging, en del menar att det är ”sämre”. Om det ger mindre resultat, so be it. All rörelse är bra rörelse och frigör de oh så härliga endorfinerna, oavsett om det är för att man vänder kappan efter vinden eller inte. :-)

 • Reply Anna Linnea 8 juni, 2012 at 02:27

  Håller med petra 100%.

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.