Tankar

Promenader vs. styrketräning

Idag kom en undersökning från tappa.se som jag deltog i via mail. Jag tog tillfälle i akt och skrev mina tankar kring att styrketräning genererar så få poäng/steg.

Att styrketräna måttligt ger nästan lika lite steg som en helt vanlig promenad (120 vs. 117 steg/min). Vad tror ni ger mest? Folk behöver inte ta fler promenader, vi behöver röra oss explosivt och stärka upp våra kroppar! Många lider av olika typer av värk vilket just styrketräning skulle kunna förebygga eller råda bot på. Promenader gör det inte.

Att träna BodyPump intenstivt ger 200 steg/minut jämfört med intensiv styrketräning som ger 150 steg/min. Helt skevt. Det är ju ingen skillnad på träningsformerna egentligen! Den enda skillnaden är att BodyPump är ledarlett.

Så jag har förklarat lite för dem varför ren styrketräning borde ha högre status i deras ögon.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikaela 9 november, 2012 at 13:01

  Intressant frågeställning! Men jag tror att många som registrerar ”60 min styrketräning” egentligen har varit på gymmet i 60, men vilat rätt mycket, så om man räknar rent effektiv tid styrketräning är det inte så mycket… Medan bodypump ju faktiskt matar på med övningarna hela tiden, så på så sätt bör det ge mer ”steg”.

  Men å andra sidan, om man verkligen tränar styrketräning effektivt i 30 minuter så bör det ge mer än promenad, helt klart!

 • Reply Dessi 9 november, 2012 at 14:59

  Förstår din tanke! Så skulle de kunna ha resonerat när de tog fram de här omvandlingstabellerna. Vid intensiv styrketräning tycker dock inte jag att man vilar särskilt mycket. Där gäller det att snabbt byta övningar och minska på vilan. Men tung styrketräning och intensiv dito behöver inte betyda samma sak. Det blir lite längre vila när du kör tungt med få reps och det är ju för att du ska orka med nästa set. Så vilan är en förutsättning för att kunna lyfta tungt. Däremot behöver man ju inte vila mer än nödvändigt. Själv kanske jag vilar max 1-2 minuter mellan varje set.

  Annars håller jag med dig :)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.