Tankar

Råd från experter, vem ska man lita på?

Jag har pratat med ganska många experter inom idrott, löpning, fötter och allt vad det är.

Vissa hävdar att jag bestämt ska skrota mina FiveFingers för att bli kvitt besvären med benhinnorna medan andra tycker att det är helt rätt väg att gå. Min egen upplevelse är att kroppen mår bättre av att springa i skor utan dämpning. Jag hade tidigare problem med smärta i höfter och ländrygg när jag sprang långt (alltså pass över 1,5 timme). Det försvann helt när jag bytte skodon. Tyvärr försvann ju inte benhinneinflammationen vilket fortfarande grämer mig.

Sedan jag bytte till FiveFingers och vardagsskor till mer platta och tunna sådana har mitt steg förändrats. Jag har väldigt låga fotvalv och föll tidigare inåt med fötterna när jag gick. Det gör jag inte längre. Jag rullar numera på utsidan av foten och skjuter ifrån med stortån. Precis som man ska. Jag gjorde en löpanalys på Löplabbet för en tid sedan för skojs skull. Jag har gått från pronation till ett helt rakt steg som inte behöver korrigeras med pronationsstöd. Trots att jag nästan är plattfot.

Därför blir jag väldigt skeptisk när experter råder mig att skaffa dyra ortopediska inlägg som ska korrigera pronation bara för att de ser att jag har låga fotvalv utan att ha sett mitt löpsteg.


Fredriks och mina fötter efter barfotalöpning i fjol.

Kul att så många skrev och tyckte till om det här inlägget. Jag vill fortsätta att tacka nej (vänligt men bestämt) till fikabröd och tack vare era kommentarer känner jag mig mer trygg i det beslutet. Tack! :-)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hanna - Mode och min vardag 5 maj, 2012 at 22:24

  Eftersom att du upplever en skillnad tycker jag du ska fortsätta med dina five fingers. Samtidigt funderar jag också på hur benhinnorna skulle reagera om du testar att springa med vanliga löpskor.

  • Reply dessi 5 maj, 2012 at 22:30

   Jag har testat med vanliga skor och jag får tyvärr ont snabbare. Jag tränade och sprang i vanliga löparskor när jag fick besvären dessutom. Det här var våren 2009. Jag började springa i VFF sommaren 2010.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.