Besöksmål

Romanäs & Romanäs Sanatorium

Halloj! Detta har hänt:

Fredrik och jag packade in oss i bilen och körde till ungefär Tranås, till Romanäs närmare bestämt. Romanäs är en udde utanför Tranås och här finns ett naturreservat. Nåt annat som också finns här är Romanäs Sanatorium. Såhär skriver Wikipedia om just sanatorier:

Sanatorium är en historisk typ av sjukhus där man främst isolerade och behandlade patienter med lungtuberkulos (TBC). Baserat på de rådande vårdidealen förlades sanatorierna ofta till orter där de klimatologiska förhållandena ansågs främja läkning av sjukdomen, det vill säga högt belägna eller havsnära platser på landsbygden med frisk luft.

Det första sanatoriet öppnades 1858 av läkaren Hermann Brehmer i Görbersdorf i bergskedjan Riesengebirge i Nedre Schlesien, Preussen. Enligt Brehmer, som själv hade fått lindring för sina symptom under en resa i Himalaya, kunde tuberkulos botas ”genom hygienisk-dietisk kur i sluten anstalt”, ett påstående som aldrig har kunnat beläggas med forskning. Sanatorier byggdes över hela Europa och i Nordamerika, och blev viktiga ekonomiska faktorer i många samhällen och hela regioner med gynnsamt klimat. I Schweiz blev privata sanatorier en stor bransch och patienter kom från hela Europa. Även till Rivieran och Krim sökte sig många långväga patienter.

Sanatorierna försvann efter andra världskriget, då de första effektiva läkemedlen (streptomycin och paraaminosalicylsyra) hade lanserats. Många av de stora sanatorierna konverterades till skid- eller spaanläggningar och är i bruk än idag.

Romanäs sanatorium bygges 1905-1907 för vård av välbärgade tuberkulospatienter. När tuberkulosen sedermera minskade i Sverige gjordes Romanäs sanatorium om till vårdinrättning för alkoholister. 1983 togs byggnaden över av Göteborgs kommun.

Det ligger minst sagt idylliskt intill Sommen! Och här på Romanäs finns flera promenadstråk längs vattnet, och vi hade sån tur med vädret! Sol i nyllet hela tiden och vi såg flera pippisar; domherre, trädkrypare, knipa, hackspett och svartmes.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.