Kost

Upptäckt: Mer protein minskar sötsug

Det här är inget nyårslöfte för jag har i många många år velat ha mer muskler på kroppen än vad jag har. Det är inte enbart av estetiska skäl utan också för att mitt arbete som fotograf är fysiskt krävande och jag vill ha en hållfast kropp som pallar med. Att ha muskler skyddar också kroppen vid olyckor och minskar risken för allvarliga skador om jag t ex kraschar med min mtb i skogen.

Det jag gör lite annorlunda nu mot tidigare är att jag höjt mitt proteinintag. Jag försöker tänka ”protein först” och äter sällan saker som inte innehåller så mycket protein, t ex mackor, frukt och gröt. Bakverk som jag åt mycket av under förra året har jag ersatt med ostkaka. Jag älskar ostkaka! Frödinges ostkaka innehåller 10g protein/100 g och jag äter minst 300 gram i stöten. En bieffekt av att äta mer protein är att mina cravings nästan helt och hållet försvunnit. Jag har sällan sug efter godis, choklad eller lakrits.

När jag läser på en proteinbrist så är faktiskt ett av symptomen just starkt sötsug. Så intressant! Mitt tidigare intag låg nånstans mellan 40 och 80 gram per dag. Numera äter jag 100-150 gram, så nästan en fördubbling. Proteinet kommer främst från animaliska källor som viltkött, naturbeteskött, torsk, makrill och ägg. En proteindrink om dagen dricker jag också.

Man behöver rikliga mängder av samtliga nio essentiella aminosyror från sin kost, och animaliskt protein är de bästa källorna. Animaliskt protein innehåller flest aminosyror och har hög biotillgänglighet. Vegetabiliskt protein saknar många aminosyror och har lägre biotillgänglighet, så därför behöver man noggrant kombinera olika vegetabiliska proteinkällor och äta mer protein för att få ett fullgott intag.

Mitt kaloriintag har också ökat i och med detta. Jag ligger nånstans kring 2000 kcal numera, och jag ökar faktiskt inte i vikt av detta utan är viktstabil. Mängden kolhydrater ligger nånstans kring 100-150 gram, och därmed befinner jag mig inte längre i ketos. Men mina veckor med keto-kost har återställt många funktioner i kroppen och jag har fått en bättre förståelse hur jag fungerar. Keto och LCHF är viktiga verktyg i min verktygslåda.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.