Tankar

Vad jag lärt mig 2022

Det gångna året har varit otroligt lärorikt, antagligen för att jag inte mått så bra. Brist på återhämtning tillsammans med ett påverkat lymfsystem har gjort mig än mer intresserad av hälsa. Jag läser böcker, lyssnar på podcasts och suger åt mig kunskap som en svamp. Här nedan följer en lista på några av mina största aha-moments för 2022!

Koffein

Här råder delade meningar. Jag är partisk här för att jag nyligen slutat med koffein efter ett stort regelbundet missbruk sedan jag var i tonåren. Min last har aldrig varit kaffe, utan diverse light-drycker med koffein (Pepsi max, Trocazero etc). Anledningen till att sluta har varit ett par stycken, men främst för att det känns onyttigt med lightläsk och att det blir jobbigt och dyrt att kånka hem flaskor från affären.

Koffein har en halveringstid på 5-7 timmar. Om du då t ex dricker några koppar kaffe över dagen (eller tar pre-workouts) så har du fortfarande mycket koffein kvar i kroppen vid läggdags på kvällen. Jag tror att detta påverkar vår sömn – till det sämre. De flesta vuxna i vårt land dricker koffein och nästan alla har sömnproblem.

Visste du också att choklad innehåller koffein? Ju mörkare choklad desto mer.

Tarmflora

Ju mer jag läser och mag- och tarmfloran desto mer inser jag hur det är roten till allt ont. Ohälsa i stort. Vår tarmflora här i väst är så variationsfattig pga sättet vi lever på. Vi äter snabba kolhydrater, processad mat, använder antibiotika, överdriven städning och utebliven kontakt med jorden mm. Det gör att de bra bakterierna blir färre och de ”dåliga” ökar i antal och skapar sötsug. När de dåliga bakterierna svälter så signalerar de till hjärnan att de behöver mer socker, och vi blir sugna efter sött.

Man ha t ex sett att om man transplanterar en frisk tarmflora till en överviktig person med sjuk/nedsatt tarmflora, så går personen ner i vikt. Det är ju coolt om något!

Personligen så tänker jag på det här dagligen, hur äter jag för att få en bättre tarmflora? Mjöl och socker göder de dåliga bakterierna. Fermenterade grönsaker stärker tarmfloran. Att få i sig lite jord från t ex egenodlade grönsaker är riktigt bra (och givetvis att påta och arbeta i jorden). Att ha husdjur som hund och katt är också bra eftersom de drar in lite smuts och jord. Det kanske inte är så farligt om din hund slickar dig i ansiktet ibland trots allt?

Djupsömn

Visste ni att det finns något som heter glymfsystemet? Lymfsystemet har nog många koll på, och glymfsystemet är hjärnans eget reningssystem. Under djupsömnen renas vår hjärna, och det är det här som forskare tror förebygger sjukdomar som Alzheimers. Vill du veta mer om det kan du lyssna på detta avsnitt av Anna Sparres podcast 4Health.

Jag har själv börjat intressera mig för djupsömnen ganska nyligen. Sömnen är ju så otroligt viktigt och jag har alltid sovit bra. Vaknar sällan på nätterna, somnar snabbt och sover 8-10 timmar i snitt. Men jag har ändå hittat sätt att tweaka min sömn. För det första har jag en Garmin-klocka som mäter min sömn och dess kvalité. Jag kan se hur mycket REM, lätt- och djupsömn jag fått under natten.

Jag kan också se hur stressad min kropp varit under sömnen. Det är just denna stress jag på olika sätt arbetar med att få ner. Den varierar från natt till natt. Saker som påverkar min stress under natten är hur tätt jag ätit innan läggdags (4 timmar innan läggdags eller mer är optimalt), vad den maten har bestått av (mycket socker och snabba kolhydrater stressar) och hur varmt eller svalt det är i sovrummet.

HRV – Heart Rate Variability

HRV är ett väldigt bra mått på din hälsostatus, eftersom obalanser (allt från sjukdomar till stress eller födoämnesintoleranser) ger utslag på ditt HRV. Därför kan mätning av HRV hjälpa dig att lägga pussel kring din hälsa.

HRV är ett mått på variationen i tid (millisekunder) på dina hjärtslag. Det visar hur din kropp balanserar ditt autonoma nervsystem (ANS): ditt sympatiska (”kämpa-eller-flyg”) och ditt parasympatiska (”vila-och-smälta”). 

Många pulsklockor har denna funktion inbyggt, men även Oura-ring mäter HRV. Mätningen görs med min Garmin-klocka på natten och det är eftersträvansvärt att ha ett högre värde. Normal HRV kan variera allt från under 20 till över 200 millisekunder, beroende på olika faktorer som ålder, kön, fysisk kondition och genetik. HRV skiljer sig för alla, så se till att jämföra förändringar i din HRV med din egen baslinje, inte med andra männsikors. Min Garmin-klocka, till exempel, förser mig med en personlig baslinje så att jag vet vad min normala HRV är.

I somras var min HRV väldigt låg. Något var galet. Stress av olika slag bidrog till detta (dålig återhämtning, dålig matsmältning etc). Nu har jag bättre koll på vad som får mitt HRV att ligga bra. Att äta bra och näringstät mat och ta det lugnt och läsa böcker har hjälpt mig mycket.

Miljögifter

Eftersom jag har ett påverkat lymfsystem som gör att jag lätt svullnar vid fysisk aktivitet eller värme, så försöker jag ta hänsyn vad jag har för gifter omkring mig. Det kan t ex handla om:

– Doftljus
– Parfym
– Flammedel på nya möbler
– Hudcremer
– Rengöringsmedel

Alltså helt vanliga saker som de flesta använder dagligen. Allt detta påverkar våra kroppar. Kroppen absorberar cremen du smörjer dig med morgon och kväll genom ett av kroppens största organ – huden. Om du kunde, skulle du smörja in din lever med din dagcreme? Varför då utsätta din hud för en mängd olika kemikalier som du inte vet vad det är? Min filosofi här är att inte smörja in mig med sånt som jag inte kan tänka mig att stoppa i munnen. Därför är det endast kokosolja jag använder på min kropp. Det funkar fantastiskt!

Jag ångrar att vi köpte vår nya recliner-soffa till TV-rummet för nåt år sedan. För när jag tänker tillbaka så stank den kemikalier när vi skruvade ihop den här hemma. Skulle jag köpa en ny soffa idag så skulle jag vara mer frågvis vad tyget är behandlat med, eller rent av köpa en begagnad.

Allt syntetiskt som sprider dofter påverkar oss negativt, även om det såklart finns sånt som doftar gott. Denna kemiska cocktail tillsammans med tillsatser vi får i oss via maten är inte bra för oss. Det stressar kroppen och kan få lymfsystemet och levern att jobba på heltid, vilket de inte är designade för att göra.

Så gör dig själv en tjänst och kolla över vad du har hemma som kan påverka just dig. Berätta gärna hur det går!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.