Besöksmål, Resor

Vår i Skaraborg – del 1

Nyligen reste jag till Skaraborg för några dagars ensamsemester. Här hade jag aldrig tidigare varit och jag älskar ju att upptäcka nya platser. Första natten bodde jag i en by som heter Varnhem. Hade bokat ett rum via Airbnb på Himmelskällan. Värden Maria var supertrevlig och på morgonen efter bjöd hon på äggfrukost från egna höns. Lyxigt!

Varnhems klosterkyrka

Maria tipsade mig om sevärdheter i trakterna med bland annat Varnhems klosterkyrka som låg ett stenkast bort. Klosterkyrkan är vacker och mäktig, och intill ligger en klosterruin som är väl värt ett besök. En liten bit bort uppe på en kulle ligger Kata gård där man gjorde utgrävningar och hittade en Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum. Rekommenderar verkligen ett besök här om ni är i trakten.

Intill ligger en fågelsjö med en vandringsled som går runt den. Här tog jag en promenad och njöt av tystnaden. Det var väldigt lite folk här vilket kändes skönt!

Varnhem klosterkyrka sett från leden Klostersjön runt

Den lilla sjön som anlagts och där många fåglar trivs

Leden är 1,5 km lång och vacker – rekommenderas!

Kata gård museum

Varnhem klosterkyrka

Varnhem Klosterkafé – öppet dagligen kl 11-17 från och med 1 april

Skaraborg kulturväg

Höjentorp slottsruin

När solen började gå ner körde jag längs med kulturväg Skaraborg som är en av de allra finaste vägar jag kört bil på. Wow! Här finns mängder med naturreservat och spännande saker att se. Jag stannade vid Billingen naturreservat och följde skyltar mot en slottsruin som skulle ligga här – Höjentorp slottsruin.

Måste ju följa såna här spännande skyltar!

Höjentorps slottsruin

Höjentorps slott stod här redan på medeltiden men raserades när danskarna härjade i Västergötland år 1566

Ramslök i mängder!

Mitt charmiga rum för första övernattningen i Skaraborg

Läckö slott

Nästa dag checkade jag ut från Himmelskällan i Värnhem och styrde kosan en bit norrut för att besöka Läckö slott som jag haft på min lista över besöksmål i något år nu. Slottet har en 700-årig historia och anses vara ett av Sveriges vackraste slott. Här kan man boka guidning, fika på slottscafét och besöka slottsshopen. Läs mer och se öppettider här!

Glöm heller inte att besöka Naturum som ligger intill. Här kan man kika på utställningarna och läsa mer om djurlivet som finns runt omkring.

Läckö slott

Naturum Vänerskärgården

Här kan du lära mer om Vänern och skärgårdarna i närområdet

Götenes ”lilla Grand Canyon” på Kinnekulle

Kinnekulle har jag hört mycket om! Särskilt att det ska vara ett mecka för stigcykling. Den här gången hade jag tyvärr inte med mig min mountainbike, men det fanns en del att upptäcka ändå. Bland annat det här stora gamla stenbrottet! Stora Stenbrottet på Kinnekulle är ett 40 meter djupt stenbrott där man tidigare brutit kalksten. De undre lagren av kalksten sträcker sig hela 400 miljoner år tillbaka i tiden(!).

Stora stenbrottet på Kinnekulle

Mäktigt!

Här och var på Kinnekulle finns små butiker och caféer, men jag var vid det här laget ganska trött på intryck så jag stannade vid ett par platser utan att vare sig äta eller fika.

Detta var allt för del 1 om mina dagar i Skaraborg. Håll utkik för del 2.

Tack för att du läste!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.