Övrigt

Webbaserat vs. egenhanterat bloggande

Jag har som bekant flyttat mitt bloggande från det webbaserade publiceringsverktyget Blogger (blogspot) till WordPress som jag själv installerat på en server som vi har här hemma.

Det innebär att allt som skapas på den här bloggen ägs helt och hållet av mig. Det innebär också att jag har större kontroll på hur bloggen ska se ut och bete sig då jag har tillgång till alla filer som bloggen är uppbyggd av. Det är egentligen bara mina programmeringskunskaper som är begränsningen.

(Jag bör också nämna att WordPress också finns som ett webbaserat bloggpubliceringsverktyg men det har ungefär samma för- och nackdelar som Blogger.)

När jag lämnade WordPress och dessi.se första gången för att börja blogga på bland annat dessismat.blogspot.com var det för att dels starta om på ny kula någon annan stans men också för att enkelheten som Blogger erbjuder lockade mig. För även om det är bra att ha full koll på bloggen är det väldigt mycket mer tidskrävande. Först och främst måste jag ha en serverplats där hela bloggen ligger, det kan man göra genom att antingen köpa en plats av ett företag som tillhandahåller så kallade webbhotell. Det kostar allt från hundra kronor till ett par tusenlappar om året beroende på vart man köper sitt webbhotell, hur stort utrymme man behöver osv. Eller så fixar man en egen serverplats genom att bygga en server hemma. Det är billigare i längden men kräver kunskaper om hur man gör detta.

Vidare måste jag själv hitta och installera ett tema (själva grunden hur utseendet på bloggen ska se ut) som jag gillar och sen modifiera det om jag tycker att det behövs.Vill jag ha en viss funktion i bloggen måste jag ladda ner ett plugin som jag för över på servern via ett överföringsprogram (FTP-program som FlashFXP eller Cyberduck). Här händer det ganska ofta att grunden för ett plugin fungerar tillfredsställande men att utseendet lämnar mycket att önska, och då måste jag in i koden och pilla. Det kan till exempel handla om en svarsfunktion bland kommentarerna. Jag har alltså installerat ett plugin som gör att vem som helst kan svara på en kommentar till ett inlägg genom att klicka på ”Svara” i botten av kommentaren. Här kan jag själv ändra vilken bakgrundsfärg och textfärg svarskommentaren ska ha osv.

Genom att använda Blogger istället slipper man kravet på serverplats och man behöver egentligen inga programmeringskunskaper för att skapa en fin blogg med det verktyget. Allt man ändrar på utseendet av bloggen sker på ett väldigt enkelt sätt genom att välja befintliga (och oftast snygga) teman där man kan ändra färgscheman och typsnitt utan att kunna en uns programmering.

En av nackdelarna är att ett verktyg som detta är begränsat. De funktioner som tillhandahålls av Blogger är de jag kan använda. Jag kan själv inte lägga till egna funktioner och jag kan själv inte styra bloggens utseende eller beteende till fullo.

Fördelar

 • Enkelt och smidigt, man är snabbt igång med sitt bloggande
 • Ej krav på egen serverplats
 • Snygga teman som är enkla att ändra t.ex. färger och typsnitt på
 • Ej krav på progammeringskunskaper

Nackdelar

 • Blir begränsat för den avancerade användaren i och med att du måste hålla dig till de funktioner och teman som Blogger tillhandahåller
 • Du äger inte själv innehållet

Fördelar

 • Flexibelt
 • Fullständig kontroll över bloggen
 • Utbudet av teman
 • Utbudet av plugins som gör att du kan lägga in funktioner i bloggen som t.ex. lösenordsskydd, svar-på-kommentar-funktion, bildvisningsfunktioner. Ja allt möjligt finns att få tag i.

Nackdelar

 • Det krävs lite engagemang och tid att få det att fungera
 • Kräver egen serverplats
 • Krav på (grundläggande) programmeringskunskaper
 • Du måste hålla din WordPress uppdaterad med olika säkerhetsuppdateringar osv.

Det här är de för- och nackdelar som jag upplevt och kan komma på och jag är säker på att det finns mycket mer att tillägga, men jag tror jag fått med det mesta grundläggande.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Isabelle 4 augusti, 2011 at 23:40

  Hej Dessi!

  Vet inte om du märkt att du fått en läsare mindre eller inte :P
  Har haft en himla bloggsvacka och inte varit på internet knappt alls i två månader.

  Men iallafall, du är en av de bloggar jag fortsätter följa som inspirationskälla och bara för att det är kul att läsa! Så bra att se en ”vanlig” tjej med typ samma problem som en själv :) förutom att du är bättre på träningen.
  Keep it up!

  Isabelle

  • Reply Dessi 4 augusti, 2011 at 23:44

   Isabelle: Hej! Vad kul att du lämnar avtryck! Har faktiskt ingen koll på vilka som hängt med över hit.

   Tusen tack för de peppande orden :)

 • Reply Martina 5 augusti, 2011 at 00:44

  Jag har testat båda och jag va faktiskt jättenöjd med wordpress men tycker att blogger är så himla mycket lättare på nått sätt. Jag tyckte att de va svårt att få till designen som jag ville med wordpress fast nu är jag ju begränsad design-mässigt på ett annat sätt…. tycker nog ändå att de färdiga mallarna på blogspot är ganska fina, trivs där :) Man kan ju ha en egen domän kopplad till blogger också :)

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.