Löpning

4 min intervaller

DSC_6462

Genom att springa intervaller kan man lura sig själv att springa när det känns motigt. Varje intervall blir ett delmål och man kan antingen stå, gå eller jogga i vilan.

Själv delade jag upp mitt pass i intervaller om 4 minuter idag. Såhär såg passet ut:

4 min löpning
1:30 min gåvila
4 min löpning
1:30 min gåvila

osv..

Detta gjorde jag i fem omgångar. Jag klassar 4 min som medellånga intervaller så jag sprang snabbt och fick upp pulsen rejält men jag maxade inte. Jag höll precis tempot så jag skulle kunna slutföra alla intervaller i samma tempo utan att tvingas sänka farten på slutet.

Jag kan med hjälp av min pulsklocka skräddarsy mina intervaller efter mitt behov och humör. Har du en pulsklocka med intervallinställningar underlättar det eftersom klockan håller reda på tiden åt dig. Min klocka vibrerar när det är dags för varje ny intervall och den funktionen älskar jag.

Har du ingen pulsklocka går det bra med en vanlig klocka eller använd musiken du lyssnar på som intervallinspiration. Välj till exempel att springa en låt, gå en låt osv. Eller varför inte köra fartlek? Använd objekt i din omgivning, som du springer förbi, som delmål. Tänk till exempel att du ska springa fort till nästa lyktstolpe eller ett speciellt träd och så varvar du ner en stund innan det är dags för nästa objekt. Det piggar upp vilket träningspass som helst!

Så, det här var ett litet tips när det känns motigt eller om du precis börjat med löpning. Det här är givetvis även bra för alla som löptränar regelbundet men vill öka tempot lite.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Rund är också en form! 24 april, 2013 at 10:48

    Jag körde 400-ingar igår. Men maxade i princip. Kväljningar… Oops! :-D

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.