Periodisk Fasta

5:2

Bakgrund

Under arbetet med boken i sommar har jag i stort sett varit konstant mätt. Jag provsmakar gärna det som ska fotograferas (går till spillo annars + gottegris). Jag har alltså ätit fastän jag inte är hungrig. För att jag är nyfiken, för att jag gärna provar nya saker (och smaker) och för att det är så jäklarns gott!

Besöker man flera ställen per dag blir det rätt mycket mat. Därför har jag börjat lägga in dagar där jag nästan helt går på fastande mage.

mat_kollage2016

I fyra veckor har jag ätit normalt i fem dagar av sju, och ätit väldigt lite två dagar av sju. Normalt avser att jag äter så mycket jag vill av vad jag vill. Jag har inga förutbestämda förbud, för jag blir helt knäpp av förbud och att ständigt räkna kalorier och gå hungrig varje dag.

Jag går lite hungrig två dagar i veckan. Men ärligt talat så märker jag det knappt. Och jag kan syssla med annat än att hålla på och fundera ut vad nästa mål mat är eller när jag får äta osv.

Det här har jag gjort dels för att uppleva riktig hunger och dels för att reset:a kroppen. Kroppen är inte gjord för konstant påfyllnad av energi. Matstmältningsapparaten får aldrig vila, celldelningen ökar och vi blir alltså äldre snabbare.

Jobb och fasta

Ofta när jag fotograferar bröllop äter jag inte mitt första mål mat förrän när jag kommer hem igen. Jag upplever att jag blir mer skärpt av att inte äta innan. Fett är kroppens bästa vän och äter jag tillräckligt med fett och protein till middag kvällen innan så vaknar jag och är fortfarande mätt. Det kan gå 2-5 timmar innan jag börjar känna av hunger.

Dagar av i princip helfasta (de här två dagarna jag pratar om) märker jag ingen skillnad i prestation. Jag fotograferar precis som vanligt och känner mig inte påverkad av att inte äta.

Träning och fastedagar

Det är inga större problem att träna på mina fastedagar. Dock föredrar jag att träna så fort jag stiger upp (om jag har möjlighet till det) eftersom mina energinivåer är högst direkt efter uppvaknande. Den träning jag ägnat mig mest åt under den här tiden är styrketräning. Jag går till Friskis&Svettis och kör 1-2 pass överkropp och 1-2 pass underkropp i veckan. På kvällarna har jag och Fredrik tagit promenader på 45-60 minuter.

Än så länge ser jag bara fördelar med den här typen av fasta. Principen är oerhört enkel. Fredrik fastar dessutom på samma dagar som jag, för att också må bättre och för att hjälpa till. Han kör annars Warrior Diet som innebär att man äter ett stort mål mat om dagen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.