Besöksmål

Ädelstenar, Royal Ontario Museum

Nu ska ni få höra! När Frippe och jag var i Toronto, Kanada i december 2018 besökte vi Royal Ontario Museum. Mest för att där fanns en stor utställning med dinosaurieben.

Men där fanns också en stor utställning av ädelstenar. Den hittade vi till av en slump, och det var en av de bästa grejerna med hela resan. För jäklar vad det gnistrade och blänkte i de inglasade montrarna. Vet ni vad definitionen av ädelsten är förresten? Såhär säger Wikipedia:

Ädelsten är en sten som lämpar sig som smycke eller prydnadsföremål genom att efter bearbetning ha ett vackert utseende och vara tillräckligt beständig.

Ädelstenar kan vara mineral, bergarter eller stenlika material av organiskt ursprung. Många ädelstenar har en hårdhet som är större än de i naturen mest vanligt förekommande mineralen.

Många ädelstenar, framför allt de som utgörs av kristallina mineral, har klara färger eller är genomskinliga, eller kan efter polering uppnå en vacker glans eller lyster. Vissa ädelstenar är vanliga, medan andra mer sällsynta.

Förutom ädelstenar från mineraler kallar man även vissa material med ursprung från växt- och djurriket som bärnsten och pärlor för ädelsten. Slipade ädelstenar som används i smycken kallas för juveler.

Läran om ädelstenar kallas gemmologi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.