Semester

Budafest 1-3/12 2011!

Vad ska man säga om denna stad med underbar arkitektur, med blött och kallt väder? En stad som är både ful och vacker.

I tre dagar har vi varit där, i Ungerns huvudstad Budapest. Alla anställda med sina respektive och två bebisar. I fredags åkte vi tidigt tidigt från Linköping till Landvetter och flög med Malev. När vi kom fram till Budapest väntade en ganska lång busstur med guide. Det som slog mig då var hur sliten staden var. Det såg verkligen ut som en gammal öststat..

Hotellet vi bodde på är ett fyrstjärnigt hotell som heter Zara. Det låg i en pampig byggnad och var omringat av andra pampiga men samtidigt slitna byggnader. Det man verkligen slås av när man varit i Budapest ett par dagar är hur segregerad staden är. Ena stunden går man på gator med nedslitna gamla byggnader, som luktar smuts från gamla dieselmotorer och där det sitter hemlösa och tigger. Andra stunden har man hittat in till en stor pampig galleria där det julsmyckats till tusen och där det kryllar av välbärgade människor. Det är som att öppna dörren till en annan värld. Väldigt märkligt.

På fredagen åt vi lunch på hotellets restaurang. Efteråt var det fri lek och Fredrik och jag gick till ett café som heter New York och som sägs vara världens bästa café. Jag googlade cafét innan och av bilderna att döma var det väldigt pampigt. Höga välvda tak med guld och stolar som var klädda i röd sammet. Precis lika fint var det att komma in.

På kvällen åt vi på en pittoresk typiskt ungersk restaurang som heter Gerlóczy. Medan vi åt god mat njöt vi av musiken från en harpa som en gammal man satt och spelade. Den natten sov vi båda väldigt gott.

Lördagen kom och vi hoppade frukostbuffén för att få sova lite längre. Vi var fortfarande mätta från gårdagens brakmiddag. Vi skulle hitta till den stora shoppinggatan Váci utca. Vi gick och gick men lyckades inte pricka rätt. Vi beslutade oss för att gå in på en stor trevåningsgalleria som heter West End istället. Där inne kryllade det av människor! Vi tittade i olika butiker, bland annat en hel butik med smycken och prydnader från Swarovzki. Allt glittrade ikapp där inne! Vi tog också en fika på Starbucks.

Efter flera timmar inne på West end gick vi bort till det stora stationshuset för att leta efter en taxi hem. Nu värkte fötterna! Även här fick vi smaka på segregationen. Hela stationshuset var väldigt gammalt och väldigt slitet. Det var mörkt och kallt. I ena änden gick vi förbi en dörröppning där det lyste. Vi kikade in och där inne fanns ett jättemysigt McDonald’s! Gissa om vi blev förvånade. Det var jättemysig belysning och jättefint inrett och det var nästan proppfullt med folk. Utanför var det mörkt, grått och kallt och nästan folktomt. Vilka kontraster! Vi gick in och åt lunch av ren fascination.

På kvällen samlades vi på hotellet och körde julklappsleken. Alla hade köpt en varsin julklapp för 2000 forinter (vilket är ungefär 68 svenska kronor) tidigare under dagen som vi tävlade om. Jag lyckades kamma hem två fina julgransprydnader och en mössa.

Vi tog allihopa taxi för att besöka en restaurang som heter Dunacorso som ligger precis vid floden Donau som delar staden i två delar: Buda och Pest. Jag fick se den stora kedjebon och slottet på andra sidan.

Middagen bjöd på soppa till förrätt, gås till huvudrätt och chokladkaka till efterrätt. Till det drack till och med jag ett glas rött och ett dessertvin som faktiskt var gott. Medan vi åt spelade ett jazzband diverse jazzlåtar och det var hur mysigt som helst. När det började bli sent satt vi som är mer estetiskt lagda och sjöng olika svenska julsånger och övriga restauranggäster tittade på.

Vi traskade tillbaka till hotellet och minglade i lobbyn. Stefan och Victor ockuperade flygeln. Stefan spelade Somebody med Depeche Mode och jag sjöng duett med hans fru Veronika. Det var verkligen pricken över i den kvällen. Klockan 02 slocknade jag i hotellsängen.

På söndagen åkte vi till termalbadet Szécsény. En stor anläggning som har 12 olika pooler med vatten från varma källor. Anläggningen var riktigt gammal – hela 100 år gammal och var formad som en oval med olika uppvärmda utomhuspooler i mitten. Här plaskade vi ungefär halva dagen. Underbart skönt!

Efter badet gick Fredrik, jag, Victor och hans Theresa till julmarknaden på Völösmarty.

I Budapest finns det verkligen hur mycket som helst att se och vi hann bara se en bråkdel av allt. Jag har haft det väldigt trevligt med roliga utflykter och trevligt resesällskap. Trots det gråa och kalla vädret lyckades vi få till en oförglömlig resa. Kanske blir det en resa tillbaka någon gång?


Foto: Alex Korsbakke

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Jonas S 5 december, 2011 at 22:00

  Bra resereportage och fina bilder!
  Jag känner igen mig på flera ställen.

 • Reply Florence 6 december, 2011 at 07:31

  Verkligen roligt att läsa och fina bilder till. Jag förstår av bilderna vad du menar med kontraster i staden. Ha det så bra.
  Kram

 • Reply Suzan 6 december, 2011 at 13:58

  Underbara bilder! Så vackert!

 • Reply Anna 6 december, 2011 at 17:21

  Så avis! :-) Jättefina bilder. Det verkar vara mer regel än undantag att gamla öststäder är just så där med kontrasterna mellan slitet och fult och vackert och lyxigt. Nya världen möter gamla världen liksom.

 • Reply Falkenberg strandbad | 30 november, 2012 at 10:43

  […] året åkte vi med respektive till Budapest som julresa med mitt jobb. I år åker vi inte riktigt så långt, men kommer säkert få en […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.