Fågelskådning

Fågelskådning i augusti

Skåda sjöfågel gör man med fördel på kvällen, när det inte blåser. Helst i maj. Vädret var perfekt igår. Men inte årstiden.. Många vadare har lämnat landet nu. Men man kan fortfarande få syn på fåglar som t ex mindre strandpipare, kustlabb, svarttärna, sävsångare och korsnäbbar. Iallafall om man bor på Öland.

Kungsbro naturreservat är en väldigt vacker plats men frågan är om vi verkligen någonsin fått syn på en ball fågel här? Ingen lycka i går kväll iallafall.. Vi såg en rovfågel, men den flög sin kos..

Kungsbro naturreservat – fågeltornet

Utsikt över Roxen

Vi bestämde oss för att åka till Svartåmynningens naturreservat istället. Same sjö, different fågeltorn. Här finns Nybroplattformen som den heter. Här har man bra vyer över vattnet, både till höger, vänster och rakt fram. På våren finns här massor av olika vadarfåglar, och vi har till och med sett brushane här!

Man får gå en liten bit från parkeringen till tornet

Bonuskatt!

Nybroplattformen

Vy åt vänster

Vy åt höger. Här på udden såg vi havsörn i fjol.

Vi såg mest änder, någon tärna och en gråhäger.. till en början. Sen använde Fredrik sina hökögon och fick se en vit fågel låååångt borta i brynet. Med tubkikaren kunde vi definitivt säga att det var en häger. En vit häger! En ägretthäger för bövelen! En sån hade vi aldrig tidigare sett, och tydligen är det en raritet. Runt den gick fyra andra hägrar (gråhägrar), det var en fantastisk syn!

Fredrik tog den här bilden med mobilen, genom tubkikaren. Inget att skicka in till National Geographics precis, men duger bra som bildbevis :D

Ägretthäger

SÅ glada över att ha sett vår första ägretthäger!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.