Övrigt

Foten som aldrig stukades med mera

På CrossFit:en igår knäckte jag till foten när jag gjorde en burpee så att det gjorde ont. Det gick över direkt och jag kunde fortsätta träna obehindrat. Efteråt gick jag på foten som vanligt och kände inga konstigheter. Sen igår kväll när jag lade mig i sängen och tittade på TV så svullnade foten upp och gjorde rejält ont! Kunde inte röra eller vicka på den. Jag tog smärtstillande och somnade.

Svullen fot

Smärtan försvann på en halvtimme och när jag vaknade var foten som vanligt igen. Ingen svullnad, ingen smärta. Jag som igår var övertygad om att jag skulle få hoppa på kryckor idag, men nu går jag helt som vanligt. Konstigt!

Annars är nog CrossFit ungefär världens bästa träning. Aldrig har jag haft så mycket träningsvärk som när jag kört ett CrossFit-pass. Idag gör det ont i benen och i axlarna. Det är väldigt sällan jag får träningsvärk i axlarna även om jag styrketränat riktigt tungt. Heftigt.

Jag fortsätter att ignorera vågen och jag struntar i alla konstiga regler om att man måste äta vissa saker vid vissa tillfällen. Efter träning faller det sig ändå ganska naturligt att äta något litet om jag får tillfälle, för då är jag ofta hungrig. Igår åt jag till exempel en Skyr eftersom det är så smidigt med medföljande sked.

Ofta när man äter någon form av lågkolhydratkost är man intresserad av människans ursprung och hur vi är designade för att äta och leva. Vi är förmodligen inte byggda för att få en jämn tillströmning av mat hela dagarna. Kroppen ställer alltså inte in sig på svält om man inte äter var 3:e timme.

Frågor som man kan tänkas ställa sig är:
Är det rimligt att en kemiskt framställd produkt som margarin som bara funnits i 50 år är nyttigare än smör som har funnits i tusentals år?
Är det rimligt att man får cancer av kött när det varit basen i människans kost i miljontals år?
Är det rimligt att mättat fett (som finns insprängt i naturligt kött) är farligt för oss?
Är det rimligt att våra husdjur, våra hundar, som härstammar från vargen, får äta torrfoder som till största del består av olika sädesslag? Vem har sett en hund i naturen tugga på vete eller majs?
Är det rimligt att uppbyggda dämpade löparskor skyddar oss från skador när vi är byggda för att springa barfota? Miljontals år av evolution tror jag har större försprång än 50 år av tillverkning av Nike-skor.

Ja, sådär kan man hålla på. Ifrågasätta, granska, vara kritisk. Att ifrågasätta allmänna ”sanningar”. Alla veeet ju att Tallriksmodellen är det bästa för optimal hälsa för alla? Alla veeet ju att man måste proppa i sig kolhydrater för att kunna bygga muskler? Precis som att alla visste att jorden var platt för några hundra år sedan. Som Colting säger:

”Förmågan att kunna ifrågasätta både dogmer, samtid och den företeelse som vi brukar kalla ”normalt”, är det viktigaste verktyget och förmågan som vi kan besitta!”

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jennie 8 februari, 2012 at 15:26

  Håller med dig: Vi ska vara vakna och ifrågasättande! Som fd lchfare & norrlänning har jag haft min bestämda uppfattning om bla a margarin/smör, men så blev jag vegetarian..

  Och det här med att margarin är så uselt: varför är det de, nu igen? För att något är kemiskt är inte dåligt. Mänskligheten har tagit fram läkemedel på kemisk väg så att vi lever längre, syntetiskt kan vara väl så bra iom att det inte behöver tära på naturtillgångar. Vad är starkaste argumentet mot margarin helt enkelt?

  • Reply dessi 8 februari, 2012 at 15:35

   Nja, jag förstår hur du menar men jag tycker att läkemedel visst är skadligt. Äter man läkemedel i större delen av sitt liv så tar kroppen skada av det. Men man skulle sannolikt ta mer skada om man inte tog sina mediciner om man har något allvarligt sjukdomstillstånd så det kan man då förmodligen leva med. Det är likadant med margarin. Att äta margarin i 50 års tid sätter sina spår.

   Dels innehåller margarin stora mängder inflammatoriskt Omega-6, som vi helt klart behöver äta mindre av, då margarin tillverkas av undermåliga oljor (bland annat palmolja som är den värsta sortens olja, men som inte redovisas i innehållsförteckningen, och vars odlingar skövlar regnskog). Dels tillverkas det på ett högst tveksamt sätt där man tillsätter olika kemikalier och modifierad stärkelse som inte är bra för oss. Här kan man läsa om skillnaderna mellan smör och margarin och hur tillverkningen går till:

   http://matfusket.wordpress.com/2010/05/23/vad-ar-skillnaden-pa-smor-och-margarin/

   http://www.kostdoktorn.se/margarintillverkning-inget-for-ditt-kok/

   Det finns ganska mycket att läsa om margarin om man googlar.

 • Reply Lotta 8 februari, 2012 at 17:24

  Sugen jag blir på att testa crossfit Linköping! Jag ska defenitivt ta mig dit så fort som möjligt!

  • Reply dessi 9 februari, 2012 at 21:36

   Gör det! Tuffare och roligare träning är svårt att hitta! :)

 • Reply Maria 9 februari, 2012 at 21:31

  Vad skönt att din fot inte blev värre. Det värsta som finns är ju att bli skadad när man har träningslust.
  & Crossfit låter så kul men finns tyvärr inte på mitt gym. Försöker köra lite egna liknande övningar. Men roligast är ju med instruktör för lite pepp !!
  =)

  • Reply dessi 9 februari, 2012 at 21:37

   Men du! Håll utkik där du bor för det öppnar CrossFit-boxar (det heter ”box” istället för gym i CrossFit-sammanhang) lite överallt nu.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.