Livet

Fråga & Svar

Hej! Hittade precis in hit till dig när jag sökte på mtb för tjejjer. Letar efter min första cykel. Och jag har beslutsångest allan! Haha. Har inte råd att köpa en så fin cykel jag ser att du har nu men max 7-8 kan jag tänka mig. Har du något tips? Vi verkar ha samma kroppsform och kanske någorlunda lika längd (ca 160?)? Rekomenderar du 27,5″ före 29″? Kanske har du inte sålt din gamla cykel? Hoppas du frisknar till i kroppen så du får ut och trampa snart! /k.

Svar: Kul att du hittade hit! Min första mtb (som jag cyklat på fram till för 5-6 veckor sedan) var en hyfsat billig cykel. Jag tror jag gav ca 8000 kr för den. Det var fjolårets modell och var nedsatt i pris. Jag tror du kan få en fin cykel att börja köra runt i skogen med för dom pengarna.

Om du ska välja en 27.5″ eller en 29″ beror lite på vad du är för typ av cyklist och vad du är ute efter. Som nybörjare är det svårt att veta och därför vore det såklart det bästa om du fick möjligheten att testa de olika hjulstorlekarna innan du köper din cykel. 29″ är standard idag, nästan alla mountainbikes som säljs idag är 29-tummare. Inom kort kommer det förmodligen bli svårt att få tag i en 26″ som varit standarden för mountainbikes sedan 1990-talet. Det är lite synd kan jag tycka, eftersom det är många som fortfarande gillar hjulstorleken eftersom den är rappare och lite mer lattjo att köra.

För att förklara skillnaderna mellan 27,5″ och 29″ måste man nästan börja med att jämföra 26″ och 29″, för 27,5″ ligger mitt emellan och ger ”det bästa ur båda världarna”. En 26″-mtb är kvick, tar skarpa kurvor lättare än en 26″ och känns förmodligen nättare att cykla på. En 26″ ”äter” ojämnheter som rötter och stenar bättre eftersom hjulen har större kontaktyta mot marken och ”gräver” inte ner sig mellan rötterna som 26″-hjul gör. Samtidigt accelererar en 29″ långsammare eftersom det är mer massa som ska förflyttas, men när man väl har accelererat upp är den snabbare än en 26″.

Anledningen varför jag valde en 27,5″ var för att jag ville ha kvar den lekfulla rappa känslan som min 26″ hade, samtidigt som jag ville åt fördelarna med att de större hjulen äter upp mer ojämnheter. Jag tror att en 29″ skulle ha blivit för stor för mig, men det går nog inte att generalisera då det finns tävlingstjejer i min längd som kör 29″.

Hoppas du iallafall blev lite klokare :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply k. 23 juni, 2014 at 22:47

    tack för svaret :)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.