Livet

Hur länge sover ni?

Det sägs att en vuxen behöver 6-7 timmars sömn per natt.

Mitt humör är väldigt beroende av sömnen. Hur jag mår om dagarna kan jag koppla till hur många timmar jag sovit föregående natt. Kvalitén har givetvis en stor betydelse men jag sover alltid väldigt bra. Jag har välsignats med att inte lidit av sömnproblem. Mitt problem har snarare varit att hinna med allt jag vill göra och därför lägger mig för sent. Förut ledde det till en omvändning av dygnet, det vill säga att jag sov på dagarna och var aktiv på nätterna.

Det här med 6-7 timmar sömn för en vuxen stämmer inte alls för mig. Jag klarar mig på den mängden sömn, men ska jag må bra och vara på gott humör behöver jag nio timmars sömn. Sover jag mindre har jag svårt att känna mig avslappnad, jag blir ”kort”, irriterad och överreagerar lätt. Det känns som att jag mest ser bekymrad ut om dagarna även om jag vet att det kanske mest är en känsla än ett synligt uttryck. Sover jag inte tillräckligt upplever jag att mycket av min personlighet (det som är jag) försvinner.

Jag somnade strax innan klockan 23 igår och sov till 08 i morse. Känner mig pigg och glad. Definitivt mer kreativ och framåt.

Nu är jag nyfiken hur ni fungerar.

Hur länge sover ni om nätterna och hur länge skulle ni vilja sova?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Emmas Form 4 oktober, 2011 at 16:47

  Sover ca 6-7 timmar på vardagarna, försöker somna ca 22 och kliver upp strax innan 05. Oftast somnar jag dock inte förrän 22.30… För sent när man ska upp tidigt med andra ord…

  På helgerna sover jag mer, säkert 9 timmar. Men då känns det som jag tar igen förlorad sovtid på nåt viss. 8 timmar känns på nåt vis optimalt. Sover jag uppåt 10 timmar är jag bara trött och seg resten på dan

 • Reply Martina 4 oktober, 2011 at 16:48

  Jag behöver absolut 9h, men det blir oftast bara 7h, de leder till att jag oftast är helt neurotisk på morgonen och mår dåligt fram till åtminstone 10-11 :E

 • Reply Elisabeth 4 oktober, 2011 at 17:05

  Jag mår allra bäst om jag får sova tills jag vaknar av mig själv, oftast 9-10 timmar. Men de dagar jag ska iväg till jobbet blir det oftast mer runt 7-8, men jag påverkas mest om jag får mindre än 6 timmar. Kan kalla det optimal nivå, okej nivå och zombie nivå ;)

  Kramis

 • Reply Julia 4 oktober, 2011 at 17:39

  Om jag somnat innan 23 brukar jag vakna av mig själv 8 h senare. Minsta lilla sömnbrist gör mig också till en mycket sämre person… sur, trött, okreativ. Får jag bara sova, träna, äta och lite mental stimulans så behöver jag inte mycket mer sen :)

 • Reply sofia 4 oktober, 2011 at 21:40

  Jag behöver också fler timmar. 8-9 timmar brukar bli bra, och om jag inte har ställt en väckarklocka blir det upp mot 11-12 timmar. :S

 • Reply sofia 4 oktober, 2011 at 22:09

  ca 8-9 h sömn föredrar jag. kortare tid medför negativ påverkan på humöret. För mycket sömn innebär att man blir trött och seg för det. Jag försöker sova ungefär lika länge varje natt och någotlunda samma tider varje dygn så man exempelvis inte sover kl 22-06.30 på vardagar och 03-12 på helgerna… Lite skillnad blir det givetvis men jag märker att det också har negativ påverkan på mitt egna humör och välbefinnande att pendlar för mkt med när på dygnet man sover…

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.