Cykel, Mountainbike

Justera bromshandtagen

DSC01080

När man cyklar MTB är det viktigt att kunna bromsa lätt och effektivt. Bromshandtagen bör vara justerade så att du kan bromsa med ett finger. På så sätt kan du både bromsa och hålla resterande fingrar runt styret för kontroll.

DSC01075

Det finns två sätt att justera bromshandtagen på. Dels i horisontalt led, dvs närmare eller längre ifrån mitten av styret. Dels hur långt ifrån själva bromshandtaget är från dina fingrar. Bromshandtagen bör vara justerade så att du har ett bra grepp runt med pekfingret (eller vilket finger du föredrar, men jag tycker man får bäst kraft med pekfingret).

För att göra just den här justeringen så tar man sig en närmare titt på infästningen till handtagen. Bromshandtagen ser lite olika ut beroende på tillverkare men oftast sitter det en liten insexskruv längst in vid bromshantagets infästning. På en del justeras det från insidan, på andra justerar man det på handtagets utsida. I mitt fall sitter den på insidan.

DSC01073

När man har hittat rätt är det bara att skruva något varv eller två så flyttar sig bromshantaget mer inåt. Sen är det bara att testa sig fram vilket avstånd man tycker är bäst. Bra va? :)

DSC01074

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Emelie 8 april, 2014 at 06:32

  Ja, jag hänger jättegärna om det blir en dag som passar. Jag är enormt mycket nybörjare, men det kanske det är fler som är.

 • Reply Emelie 10 april, 2014 at 06:33

  Åh, det låter ju jättekul! Jag är gärna med på teknikträning. Behöver alla tips jag kan få!

 • Reply Åsa 11 april, 2014 at 00:02

  Hej!
  Jag har köpt en scott hybrid cykel. Mest cyklat runt i Tinnerö – kan du tipsa om några lättcyklade terräng spår som funkar för nybörjare och denna typ av cykel?

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.