Hälsa

With a little help from a näringsterapeut

Som jag skrivit tidigare så känner jag att min hälsa blivit sämre. Jag har ganska diffusa och oklara symptom som svårt att gå ner i vikt (och fettet sätter sig på magen), svullen om magen av att äta fett och stekt protein samt att jag lätt blir överansträngd och sjuk av att träna hårt. Detta hände mig senast nyligen. Vi hade workshops och fysiska tester i PT-utbildningen jag går, och då jag vilade för lite mellan de här aktiviteterna så blev jag förkyld direkt.

Jag har tänkt länge att det handlar om stress. Vad jag också har med i beräkningen då är att den mat vi äter faktiskt också kan stressa kroppen. I grunden äter jag bra och vällagad mat. Allt kött är gräsbeteskött (KRAV) eller vilt. Grönsakerna är ekologiska. Räkorna är handpillade (av mig). Men jag är samtidigt en riktig kolhydratjunkie som gärna fikar på bullar, tårta och äter choklad hemma framför TV:n. Framförallt vetet ställer till det i kroppen. Vetemjöl alltså.

Näringsterapi för bättre hälsa

Jag har varit i kontakt med en näringsterapeut som jobbar med att läka kroppen med mat. Att ta reda på rotorsaken till att man mår dåligt istället för att skriva ut mediciner som den traditionella vården gör. Hon menar att hälsan börjar i tarmen. Fungerar inte den som det ska ställer det till med besvär. Och det som retar tarmen mest är vetemjöl.

Visste ni t ex att zinkbrist bidrar till svår PMS och svåra menssmärtor? Många tjejer och kvinnor tror det är normalt att ha svinont vid mens, men faktum är att det inte ska kännas alls. I höstas när jag åt strikt paleo under ett par månader så fick jag för första gången uppleva hur det var att inte ha ont under mens. Det var fantastiskt! Kanske hade det också med att göra att jag inte fick i mig mjöl samtidigt som köttkonsumtionen var extra hög? Animalier innehåller nämligen zink.

Näringsterapeuten pratade också om hur viktigt det var för mig att dricka ordentligt med vatten. För snart ett halvår sedan slutade jag med allt vad lightläsk heter. Pepsi max bälgade jag i mig dagligen.. Sedan dess dricker jag bara och enbart vatten. Vanligt vatten från kranen, ibland med pressad citron i.

Men tydligen dricker jag ändå för lite då jag får i mig ca 1-1,5 liter om dagen. Jag ska dricka 3 liter, enligt näringsterapeuten. Och helst 1 liter åt gången. Så det gör jag just nu när jag skriver det här inlägget. Jag dricker ljummet vatten (som kroppen har lättare för att ta upp) och ser till att få i mig havssalt samtidigt så saltbalansen inte rubbas.

Vidare har jag fått en liten lista på kosttillskott som jag ska ta dagligen. Kosttillskott är något jag alltid fnyst åt, för jag har tänkt att det är som att sätta ett plåster på ett köttsår. Kosttillskott kan inte rädda en dålig diet. Det sistnämnda anser jag fortfarande, men vi kan ändå ha brister trots att vi äter bra. Våra jordar är inte som de var för 100 år sedan, de är mycket mindre näringsrika. På grund av det har vi svårt att få i oss rikliga mängder av bl a magnesium idag. Så numera tar jag kosttillskott som magnesium, D-vitamin, probiotika och Omega-3 de dagar jag inte äter fet fisk..

Summering

Så.. summa summarum för mig innebär att undvika vete och mejerier, dricka mer vatten och ta kosttillskott. Maten jag äter hade hon inga synpunkter på förutom att möblera om lite bland makronutrienterna. Jag är inte helt överens med henne där än så länge men ska försöka närma mig det hon föreslår. Och såklart att välja att fika på annat än kanelbullar.. T ex chokladboll som inte innehåller vetemjöl.

Det är här vi börjar. Att läka sig är som att skala en lök, lager för lager. Om en månad är det återbesök med näringsterapeuten!

Chokladbollar ingår i min nya diet! I like!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna 10 april, 2023 at 17:18

  Tack för tipset om zink. Jag har svinont vid mens, och har nu beställt zinktabletter och hoppas att dom hjälper!

  • Reply dessi 11 april, 2023 at 07:25

   Åh lycka till! :) En annan sak som jag märkt har hjälpt är att ta bort vetemjöl och mejerier.

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.