Hälsa

Lymfsystemet – viktigare än du tror

Nu och då kommer jag över ny information om hur kroppen fungerar. Oftast handlar det om att jag vill förstå ett grundproblem som jag upplever med min kropp. Några problem jag upplever nu är svullnad i fingrar och ansikte, tunghet och slöhet av t ex promenader eller mitt fysiska jobb i varmt väder samt stelhet i ryggen.

En tidig men stark teori jag har är att jag har ett dåligt fungerande lymfsystem. Lymfsystemet ska transportera bort överflödsvätska och slaggämnen och är viktig del av immunförsvaret. Förutom slöhet och svullnad upplever jag att jag ofta känner mig sjuk efter ett intensivare träningspass som t ex gruppträning på gymmet.

Såhär skriver lymfsystemet.se:

Lymfsystemet städar och renar oss, förfriskar våra kroppar inifrån och ut. Det sköljer bort skräp och skadliga ämnen i våra kroppar, transporterar runt immunceller och upprätthåller vår viktiga vätskebalans. Lymfsystemet är sammanlänkat med alla andra system i kroppen, även nervsystemet och matsmältningssystemet. Läs mer spännande fakta om lymfsystemet här.

När lymfsystemet flödar som det ska, mår vi också bra. En god lymfhälsa får oss att känna oss lätta, rörliga och energiska. Vi kan smälta maten vi äter, vi sover gott om natten och vi håller oss friska trots att det är influensa- och förkylningstider.

När lymfsystemet är trögt och överbelastat å andra sidan, kan vi känna oss slöa, tunga och trötta. Vi kan vara förstoppade, ha huvudvärk och uppleva svullnad, ömhet och smärta i kroppen.

Lymfsystemet är centralt i vårt övergripande välmående och strävar efter att vi ska vara vår renaste och friskaste version av oss själva. Trots det är lymfsystemet ett ofta förbisett system och lymfhälsan är för många den saknade pusselbiten för en god hälsa.  

Med tanke på hur viktigt lymfsystemet är för oss borde det vara lika självklart att bry sig om sin lymfhälsa som sin övriga hygien. Det är självklart för oss att borsta tänderna varje dag för att rensa undan bakterier och plack och att upprätthålla en god munhygien. Lymfhälsa fungerar faktiskt på samma sätt  – om man inte sköter om den regelbundet så kan problem byggas upp med tiden.

Det finns många fördelar med att investera tid och energi i sin lymfhälsa. Vare sig man redan upplever symptom på ett trögt lymfsystem och vill må bättre, eller om man är frisk och välmående men vill undvika framtida sjukdomar och besvär.  

Det finns mycket mer matnyttigt att läsa om på lymfsystemet.se

Vad kan jag göra själv?

Det här är helt ny information för mig och eftersom jag är intresserad av min hälsa och inte accepterar dålig kroppsfunktion så är detta såklart något jag vill åtgärda. Jag har läst mig till att yoga och lymfmassage ska vara bra så det har jag bokat in den närmaste tiden.

Även dieter som lågkohydratkost och 5:2 ska vara bra. Förra veckan testade jag varannan dag-fasta och jag upplevde ingen slöhet, trötthet eller dåsighet. Jag var väldigt pigg och kunde röra mig som jag ville. Så det är ett verktyg jag kan använda mig av.

Vätska. Men hallå? Har inte alla alltid tjatat om hur viktigt det är med vatten? Har jag lyssnat? Njä. Märker stor skillnad de dagar jag aktivt väljer att dricka vatten. Inte light-läsk, utan VATTEN. Så här skärper jag mig framöver.

Jag har avsikt att skriva uppföljning om hur det går för mig så håll utkik efter inlägg i framtiden!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.