Musik

Memento Mori

Kom ihåg döden

Ungefär så översätts titeln på Depeche Modes nya skiva som släpptes nu i mars. Depeche har alltid varit väldigt konsekventa med att släppa skivor vart fjärde år, men mellan detta och förra albumet har det tagit 6 år. Det kom en pandemi ivägen..

Memento Mori är första skivan på många år som jag verkligen kan njuta av och uppskatta av Depeche Mode. Initialt tyckte jag att det här var den bästa skivan sedan Ultra som kom 1997. Men jag vet att det är alldeles för tidigt i lyssnandet för att kunna ranka skivan på riktigt.

I juni 2022 avled Depeche Modes medlem Andrew Fletcher plötsligt och kvar fanns Dave Gahan (sång/text) och Martin Gore (text/gitarr/synth). Såklart de ställde sig frågan om de skulle fortsätta med Depeche.. Fletcher har dessutom agerat medlare mellan Gahan och Gore som inte alltid dragit jämnt. Nu har de fått rannsaka sig själva och lära sig att kommunicera och bli ”vänner”, hur konstigt det än låter efter 40 år..

Ghosts again är albumets första singel, men jag tycker nog inte att någon låt direkt sticker ut som en självklar hit. Det är en samling genomgående bra låtar där det hårda ruffiga soundet, som man anammat på de senaste plattorna, har tagit ett rejält kliv bakåt. På Memento Mori är Depeche återigen ett elektroniskt band som använder trummor, och inte tvärtom.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.