Träning

Mitt allra första BodyPump-pass

Vad har jag nu gjort?! Är det inte helt bakåtsträvande att gå på BodyPump när man är CrossFit-frälst? Jo kanske. Men jag är nyfiken! Jag har folk i min omgivning som älskar den här träningsformen och jag vill veta varför.

Vad tyckte då jag? Mja, jag tyckte att det både var bra och dåligt. Rätt skön träning men ingen träning som ger det här lilla extra.

Fördelar:
• Bra uthållighetsträning. BodyPump handlar om många många repetitioner på varje muskelgrupp. Jag kände hur det brände i musklerna.
• Tillgängligheten. Gymmet ligger mindre än 100 m från mitt jobb.
• Funkar bra på LCHF.
• Man är anonym.
• Ingen tävlingskänsla.

Nackdelar:
• Otydliga instruktioner. Stor risk att utföra fel teknik. Instruktören går inte alls igenom att man t.ex. ska svanka vid marklyft, att fötterna ska peka framåt vid utfallssteg eller att pressa ut knäna när man går upp från en knäböj. Dessutom hörde jag nästan aldrig vad hon sa.
• Man är anonym.
• Låg pepp-faktor. Ingen instruktör som hejjar på just DIG som gör att du kan pressa ut lite till. Jag blev lite uttråkad. Jag vill ha skrik, svett, smuts!
• Låg utvecklingsfaktor. Jag lärde mig ingenting nytt.

Jag är CrossFit-skadad och jag kan inte låta bli att jämföra BodyPump och CrossFit. Jag hoppade upp viktstången och fick påminna mig om att inte göra det.

Jag gillar gemenskapen med CrossFit. Folk kan mitt namn och instruktörerna skriker på oss och hejjar, korrigerar teknik och ser varje person som är där. På BodyPumpen var hela salen smockfull. Ibland var det svårt att få plats. Det störde mig.

MEN! Jag kan förstå syftet med BodyPump. Det är rätt skön träning, man kan ta i lagom mycket och det är tryggt och anonymt. Man behöver inte vara social med någon om man inte vill och alla övningar är enkla så att nästan vem som helst kan utföra dem.

Ibland kanske jag vill köra lättare träning som inte kräver så mycket av mig (låter det slappt? Ja kanske) och då skulle BodyPump kunna platsa. Jag blev lagom trött i musklerna men jag log inte när jag gick från gymmet. Kommer ändå förmodligen att köra BodyPump igen. :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Västgötskan 9 oktober, 2012 at 21:17

  Jag kör inte pump ofta, men de gånger jag gör det har jag alltid grym träningsvärk efter! Hoppas du får det också. ;-)

 • Reply P 10 oktober, 2012 at 18:57

  Det verkar som att du gått på ett pass med en inte så bra instruktör. Instruktörerna SKA gå igenom rätt teknik och komma med tekniktips under passets gång, just för att man inte ska kunna göra fel. Förhoppningsvis kan en annan instruktör få dig att stryka det som du listat som första nackdelen.

  Om du går flera gånger på samma pass kommer instruktören och även de andra deltagarna känna igen dig, och då kommer anonymiteten försvinna (förutsatt att du vill, givetvis). Med detta ökar den individuella pepp-faktorn.

  Och ju fler pass du går, desto mer kommer du att utvecklas.

  Så…sammanfattningsvis; gå fler gånger och testa olika instruktörer. Förhoppningsvis kommer du att uppskatta bodypump bättre efter det.

  Hoppas du har en bra dag!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.