Livsmedel

Same gulasch different förpackning?

Tog mig ut till affären idag. Behövde luft. För i ärlighetens namn späder soffliggandet på huvudvärken..

Var sugen på något lättsmält så det fick bli gulaschsoppa. Det finns väl ungefär tre sorter att välja på i närbutiken varav två kommer från samma tillverkare – Felix. Ni har säkert sett de lite finare förpackningarna med soppor som Felix nyligen lanserat? Well, i den här serien ingår även gulasch numera. Så det finns en gulasch i konservburk (vanliga traditionella) och en i en snyggt designad plastburk (lyxigare).

För visst är det så att många av oss förväntar oss en höjning av kvalitén när en nyutgåva av en produkt eller livsmedel kommer ut? Så är inte fallet här. Låt oss kika på innehållsförteckningarna på de båda.

Vanlig traditionell gulaschsoppa

gulaschsoppa1

Innehållsförteckning
Vatten, Nötkött (20%), lök, potatis, vegetabilisk olja, paprika, vetemjöl, tomatpure, salt, kryddor, kryddetrakt (bl.a. kummin, libbsticka, muskot), jästextrakt, vitlök, modifierad stärkelse


Ny lyxig (mustig) gulaschsoppa

felix

Innehållsförteckning
Vatten, potatis 12 %, tomatpuré, paprika 6 %, lök, morot 5 %, nötkött 4 % (nötkött, vatten, salt, dextros, antioxidationsmedel [E301, E331], stabiliseringsmedel E450), köttbuljong av nöt, tomat, rapsolja, vitlök, modifierad potatisstärkelse, salt, kryddor (bl.a. paprika, kummin, timjan, svartpeppar) och naturlig arom.

Well, lyxiga soppan innehåller 16 procentenheter mindre kött än den vanliga i konserv. Och vi har ingen aning om vart de där ynka 4% kött som soppan innehåller kommer ifrån. Oxkött som det står på framsidan? Kanske. Kanske inte. Det kan vi inte veta.

Det kanske är bra med mindre kött på grund av miljöskäl kanske ni tänker nu. Men stopp! Det är inte det det här inlägget handlar om. Det handlar om konsumenters förväntan och att ta en produkt, göra den sämre men få det att se ut som att det är en bättre produkt genom att anställa en duktig förpackningsdesigner och en duktig copywriter som slänger med lockande ord. Jag menar, vilken soppa hade ni gått igång på? Ärligt. Om ni bara hade fått gå på utseendet?

Viktigt att inte luras av säljande ord och lyxiga förpackningar med andra ord. Läs innehållsförteckningen även om förpackningen ser lovande ut!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Jenny 29 november, 2013 at 10:01

    Jag hade garanterat vald att testa den Mustiga Österrikiska Gulaschen i plastburken… Så jäkla tråkigt när tillverkana gör så här.

  • Reply Rund är också en form! 29 november, 2013 at 13:08

    Det är oerhört lätt att bli ”lurad”. Som du säger; man borde läsa innehållsförteckningen betydligt oftare!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.