Kost

Sötpotatis vs. vanlig potatis

Hur många här vet skillnaden mellan potatis och sötpotatis? Jag menar den riktiga skillnaden. Jag visste det inte. Jag saxar från Martinas blogg:

”Potatisen i sig är lite omtvistad när det gäller hur nyttig den är. Jag skrev ett uttömmande inlägg här om den saken!

Potatis innehåller som vi vet socker & stärkelse (som också är socker) & en hel del giftiga ämnen såsom saponiner & lektiner. Saponin (sapo betyder tvål på latin) är giftig för människan i högre doser. Lektin är ett bioaktivt protein som undviker nedbrytning & istället binder in till tarmcellerna i sin intakta form. Där påverkar det näringsupptaget & tarmfloran & kan vid stor konsumtion ta sönder tarmslemhinnan (läckande tarm) & trigga immunförsvaret.

Fördelen med sötpotatisen är att det inte ÄR en potatis utan faktiskt en ört! Den innehåller stärkelse men inte de gifta ämnena. Den är alltså snällare mot magen & kroppen, men man bör undvika den om man försöker gå ned i vikt. För friska, vältränade & tränande personer kan man dock gott festa till de med lite sötpotatis emellanåt! Den passar bra i pajer och LCHF-desserter!”

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Snorkkis 18 augusti, 2012 at 06:12

    Jag har ännu inte kommit mig för att testa örten :) (förutom då jag ätit den något tillfälle ute), men sötpotatisen verkar ju finnas på de flesta matvarubutiker. Tror jag brukar vara lite för snål för de har ett rätt saftigt kg-pris. Ska tänka bort snålheten och slå till ngn dag!

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.